Politieke storm in Turkije: gangster hangt ‘vuile was’ buiten op YouTube

Een voortvluchtige bendeleider maakt al sinds begin deze maand YouTube-video’s waarin hij de vermeende banden tussen Turkse politici en de maffia uit de doeken doet. De filmpjes, die door miljoenen Turken zijn bekeken, zijn een doorn in het oog van Ankara. 

Sedat Peker, die naar eigen zeggen nu in Dubai is, begon de beschuldigende video’s begin mei de wereld in te sturen nadat de Turkse politie hem en zijn bende op de hielen zat. De 49-jarige bendeleider vluchtte vorig jaar uit Turkije om vervolging te ontlopen en zat eerder vast voor fraude. 

De beschuldigingen aan het adres van nauwe bondgenoten van president Recep Tayyip Erdogan – onder wie een voormalige premier, topambtenaren en hun familieleden – gaan van corruptie en drugshandel tot verkrachting en moorden.

In zijn video’s beschuldigt Peker ook de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu ervan een oogje te hebben dichtgeknepen voor de drugshandel in zijn land. Volgens Peker heeft Soylu hem vorig jaar bescherming geboden en hem getipt, waardoor hij Turkije kon ontvluchten voordat hij werd gearresteerd.

Reacties

Soylu, vooral populair onder ultranationalisten, ontkent deze aantijging en eist dat Peker terugkeert om in Turkije te worden berecht. ‘Ook al zijn dit volkomen loze beschuldigingen en roddels, ze zijn gericht tegen de staat’, zei Soylu, eraan toevoegend dat de video’s deel uitmaken van een ‘internationale operatie’.

Ook Erdogan heeft al gereageerd op Pekers video’s: ‘Toen we 19 jaar geleden aan de macht kwamen, was een van onze belangrijkste acties om vrede te brengen overal in ons land, waar criminele groepen, terreurorganisaties en ideologische strijd wijdverbreid waren. We zullen ook dit smerige complot verijdelen.’

Wat er ook van zij, toch komen de beschuldigingen van Peker op een ongelegen moment voor Erdogan, die er slecht voorstaat in de peilingen. Turkije worstelt namelijk met een hoge inflatie en met een waardedaling van de lira.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20