Politieke partij Bolsonaro veroordeelt bestorming, maar ziet in voormalig president nog steeds ideale presidentskandidaat voor 2026

De Braziliaans conservatief-liberale partij (Partido Liberal, PL), waar voormalig president Jair Bolsonaro deel van uitmaakt, heeft de bestorming van overheidsgebouwen afgelopen zondag sterk veroordeeld. 

Waarom is dit belangrijk?

Op vrijdag 30 december vertrok Bolsonaro met de staart tussen de benen naar het Amerikaanse Orlando in de staat Florida. Zijn trouwe volgers erkennen de uitslag van de presidentsverkiezingen van 30 oktober nog altijd niet en protesteren al wekenlang tegen de komst van president Lula. Op zondag 8 januari ontplofte de situatie, toen Bolsonaristen het Braziliaans parlementsgebouw, Hooggerechtshof en het presidentieel paleis bestormden.

Het nieuws: De partijleider van de Partido Liberal, Valdemar Costa Neto, zegt dat alle leden die betrokken waren bij de bestorming per direct uit de partij zullen worden gezet.

  • De Braziliaan benadrukte dat “iedereen die betrapt wordt op het vernielen van overheidsgebouwen of het gebruik van andere vormen van geweld, direct geroyeerd wordt”. Hij voegde daaraan toe dat het vandalisme afkomstig was van een extremistische minderheid, die de partij in geen enkel opzicht vertegenwoordigt.
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20