Politieactie van ongeziene schaal levert 48 arrestaties, 17 ton coke en 1,2 miljoen euro crimineel geld op

Vanochtend om 5u00 heeft de federale politie, ondersteund door speciale eenheden, tegelijkertijd meer dan 200 huiszoekingen gedaan in een operatie van ongeziene schaal. Het doelwit? Een grote criminele organisatie die zich voornamelijk met drugshandel bezighoudt. Intussen heeft het federaal parket meer duidelijkheid geschept, en het resultaat van de operatie is verbluffend.

Volgens het parket zijn meer dan 48 personen opgepakt, en is er meer dan 1,2 miljoen euro in beslag genomen. In het kader van dit onderzoek werd de voorbije 2,5 jaar ook meer dan 17 ton cocaïne onderschept. Aan de operatie van vanmorgen namen 1.600 agenten deel.

‘Ondoordringbare’ telefoons gehackt

Hoe kwamen de speurders de criminelen op het spoor? De Computer Crime Unit van de federale politie is erin geslaagd om in te breken in de ondoordringbaar geachte ‘cryptofoons’ die de criminelen gebruikten om de hun handel te organiseren. Dat zijn smartphones die met de applicatie Sky ECC zijn aangepast. Zo zenden de aangepaste toestellen bijvoorbeeld geen gps-signaal meer uit, is de communicatie volledig versleuteld en worden berichten automatisch gewist na 30 seconden.

De ontwikkelaar van Sky ECC, het Canadese bedrijf Sky Global, is er heilig van overtuigd dat zijn encryptiesoftware niet te hacken valt. Het bedrijf looft zelfs 5 miljoen dollar uit voor wie de geheime code kraakt. Het is nog niet bekend of de Belgische justitie die som zal opeisen.

Door de infiltratie van de cybereenheid konden de speurders ongeveer 1 miljard versleutelde berichten onderscheppen, waarvan de criminelen dachten dat ze ze in alle discretie konden versturen. Dat leverde vanzelfsprekend zeer waardevolle informatie op, dat leidde tot de vangsten van vandaag.

Corruptie en financiële criminaliteit

‘De actie concentreerde zich op het neerhalen van de SKY ECC-infrastructuur, het oprollen van het distributienetwerk en de inbeslagname van het crimineel vermogen van de verdelers’, aldus federaal procureur Frédéric Van Leeuw op de persconferentie vanavond. ‘Er werden ook zo veel mogelijk Sky ECC-toestellen in beslag genomen bij de geselecteerde gebruikers die geïdentificeerd werden.’

Het gerechtelijk onderzoek begon in 2018, nadat bleek dat criminelen steeds vaker de Sky ECC toepassing gebruikten. Naast drugsdealers zou het onderzoek ook zware financiële criminaliteit en corruptie (witwassen, afpersing) aan het licht gebracht hebben. De Standaard weet dat dat de speurders vandaag ook zijn binnengevallen bij drie advocaten in het Antwerpse, waar ook verschillende arrestaties plaatsvonden. Dit krijgt ongetwijfeld nog een staartje.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20