Polestar wil tegen 2030 een volledig klimaatneutrale auto produceren: maar hoe?

Polestar, een dochtermerk van Volvo (Geely Group) dat zich richt op elektrische voertuigen, heeft een doel aangekondigd dat ongezien is in de autowereld: een volledig klimaatneutrale auto.

Met zijn Polestar 1 en Polestar 2 produceert het Zweedse merk al voertuigen met een veel lagere CO2-voetafdruk dan het gemiddelde. Maar dat is niet genoeg. De autobouwer is van plan om tegen 2030 de eerste echt klimaatneutrale auto te produceren, zo kondigde Polestar woensdag aan. ‘Het is ongekend, het is een uitdaging, en we hebben negen jaar om er te geraken.’

Hoe Polestar precies van plan is dit te doen, is nog niet duidelijk. Volgens duurzaamheidsmanager Fredrika Klarén ‘hoeft het bedrijf zich als fabrikant van elektrische auto’s geen zorgen te maken over giftige emissies van verbrandingsmotoren’. ‘Maar dat betekent niet dat ons werk gedaan is. We moeten nu al onze inspanningen richten op het terugdringen van de emissies van onze toeleverings- en productieketens’, zo staat in de mededeling.

Om zijn doel te bereiken, zal Polestar in elke fase van het proces schoon schip moeten maken, van de winning van de mineralen die nodig zijn voor de batterijen tot de assemblage van de voertuigen.

Tegelijkertijd heeft Polestar kritiek op het beleid van veel autofabrikanten om hun uitstoot te compenseren door ‘bomen te planten of door andere middelen die gebaseerd zijn op de absorptie van CO2 door gewassen’. 

‘Recent onderzoek heeft aangetoond dat het compenseren van koolstofuitstoot door het planten van bomen op lange termijn niet duurzaam is. Dit komt doordat de vereiste oppervlakte buitensporig groot zou zijn en er weinig bekend is over de langetermijncapaciteit van bossen en bodems om koolstof op te slaan. Compensatie door het aanplanten van bomen dreigt ook bij te dragen tot monocultuur en biodiversiteitsverlies. Bovendien is er geen garantie dat een bos in de toekomst niet zal worden gekapt of geteisterd door brand of klimaatverandering’, aldus het bedrijf.

Transparantie

Polestar streeft niet alleen naar een koolstofvrije auto, maar wil ook volledig transparant zijn. Van nu af aan zal het merk openlijk communiceren over de duurzaamheid van al haar modellen. Zo zal de CO2-voetafdruk van de voertuigen worden bekendgemaakt en er zal een systeem op poten worden gezet om de risicovolle materialen die bij de productie worden gebruikt, te traceren. Deze informatie zal zowel online als in de verkoopruimte beschikbaar zijn.

Het merk voegde vorig najaar al de daad bij het woord door toe te geven dat de productie van de Polestar 2 een hogere CO2-uitstoot genereert dan die van de Volvo XC40 met verbrandingsmotor: 24 ton tegenover 14. In het dagelijkse gebruik is de elektrische auto echter veel minder vervuilend.

De levenscyclus van de wagen is vastgesteld op meer dan 200.000 km. (Polestar)

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20