Polestar stelt futuristische Precept voor – en die kan u ook zelf nog bekijken

Polestar, de Zweeds-Chinese full-EV die moet concurreren met die andere grote jongen, hangt een nieuwe parel aan zijn ketting. De Precept, een concept car met een schare leuke gadgets, werd zo goed ontvangen dat ie wellicht ook in productie gaat, binnen enkele jaren. En u kan hem nog gaan bekijken in Brussel en Antwerpen.

Exact twee bestaan er momenteel van de Polestar Precept, de conceptwagen waarmee het Zweedse ev-brand naar de toekomst kijkt. Zonder achterruit, zonder zijspiegels maar met veel zelfvertrouwen. Hij is per uitzondering te zien in Brussel en verhuist nadien naar Antwerpen.

De Precept ziet er alvast wat blitser uit dan de sobere, minimalistische Polestar 2. De Zweden hebben volop ingezet op aerodynamica en dat merk je. Hoewel hij even hoog is als de Polestar 2, is er geen hoekje of kantje te veel aan deze wagen. Slick, slick.

Sofie Van Waeyenberghe

De T-bird-vorm van de lichten blijft behouden, verder springt de Precept vooral in het oog door finesse. Opvallend, geen achteruitkijkspiegels, maar camera’s. ‘Voor de aerodynamica’, legt Bram Van Hengel, Polestar Space Manager in Brussel aan ons uit. ‘Daarbij kan een camera veel meer oppikken dan het menselijk oog. Het is dus ook belangrijk voor de veiligheid.’

Zelfrijdend?

Daarnaast is de Precept ook uitgerust met talloze sensoren en camera’s. Voldoende in principe om de wagen zelf te laten rijden, of daar lijkt Polestar toch naar te lonken. ‘Maar dat mag niet op de Belgische wegen’, klinkt het bij Van Hengel. De sensoren zitten nochtans overal, korte en lange range en ook nog eentje op het dak: het is duidelijk waar dit verhaal over gaat.

Verzonken klinken, een vlot aflopende kofferbak: stylistisch is de Precept wellicht al een serieuze knipoog naar wat we van de Polestar 3 mogen verwachten en volledig in lijn met de minimalistische stijl.

Maar het is maar als de Precept de deuren opent, dat de deur naar de toekomst wordt opengezet. Met openklappende suicide doors en racestoelen, krijgt u toch dat tikkeltje meer. Het interieur, gemaakt uit vlas en oude visnetten, geeft het effect van een cocon.

Een Polestar pur sang

Verder krijgt u wat u verwacht bij een Polestar: een volledig geïnstalleerd Android-systeem, een mini-dashboard achter het stuur. Wel nieuw is dat de boordcomputer uw oogbewegingen volgt en dat uw dashboard dooft als u niet kijkt. Ook voor de veiligheid.

Maar u wil de Precept natuurlijk gewoon zien. Hier is ie.

Racestoelen en de typische Swedish Gold-gordels horen er ook bij. De opvallende binnenbekleding is gemaakt van visnetten.
Stijlvolle verlichting in een vegan-lederen bekleding.
Een ruime koffer en het opvallend raamloze design. De achterruit wordt vervangen door een camera. Het beeld is geprojecteerd in uw achteruitkijkspiegel. Dat opent veel designmogelijkheden.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20