Polen zet licht op groen voor bouw eerste kerncentrale

Polen zet licht op groen voor bouw eerste kerncentrale
Pools premier Mateusz Morawiecki – foto: Getty Images

De Poolse regering krijgt groen licht om kerncentrales te gaan bouwen. Al sinds 2005 spreekt men er van een instap in kernenergie, nu lijkt het er ook daadwerkelijk te gaan komen. In 2026 moet men starten met de bouw van de nieuwe centrale, die zou tegen 2040 operationeel moeten zijn.

In het nieuws: Na anderhalf jaar aan beraadslaging door Polens omgevingsbeschermingsagentschap is er een beslissing voor de bouw van kerncentrales.

  • Het Directoraat-Generaal voor Natuurbescherming (GDOS) geeft de overheid een omgevingsvergunning voor de bouw van een nieuwe kerncentrale. Dat bericht het Poolse persagentschap PAP op basis van uitspraken van de minister van Klimaat, Anna Moskwa. De bouw van de centrale moet in 2026 van start gaan, en ze moet tegen 2040 operationeel kunnen zijn.
  • Volgens het GDOS zal de bouw en het gebruik van de centrale geen effecten hebben op de omgeving, al zal dit wel worden gemonitord. Zo komt er een einde aan de beraadslaging van het agentschap, dat meer dan anderhalf jaar lang deed over het uitdelen van de vergunning.
  • Met de bouw van zes reactoren, verspreid over twee of drie centrales, wil Polen de afhankelijkheid van steenkool afbouwen. De fossiele brandstof heeft op dit moment een aandeel van 69 procent in de Poolse energiemix. Met de kerncentrales wil het land zes tot acht gigawatt aan stroom gaan produceren, goed om acht miljoen huishoudens te voorzien.

APR-1400

De centrales: De eerste kerncentrale komt er met Amerikaanse hulp, zowel op vlak van constructie als betaling.

  • In oktober vorig jaar raakte bekend dat het Amerikaanse bedrijf Westinghouse de eerste Poolse kerncentrale mag gaan bouwen. Om het project te financieren, zou het land ook een lening krijgen van de Verenigde Staten, ter waarde van vier miljard dollar.
  • En ook voor de tweede centrale sloot Polen al een deal. Zo zullen de Poolse nutsbedrijven PGE en ZE PAK samen met de Zuid-Koreaanse staatsgestuurde kernenergie-exploitant Korea Hydro & Nuclear Power Corporation een centrale bouwen in de buurt van Patnow. Die moet bestaan uit verschillende APR-1400-drukwaterreactoren, net zoals de reactoren in Doel en Tihange. Elk van deze reactoren heeft een vermogen van 1.400 Megawatt.

Eerder al: Steeds meer landen nemen nucleaire energie (opnieuw) op in de energiemix.

  • Eind juni nam de Zweedse regering nog energiedoelstelling aan, die beoogde om tegen 2045 “100 procent fossielvrije” elektriciteit te genereren, waar dat eerder “100 procent hernieuwbaar” was. Dit houdt concreet in dat ook kernenergie onderdeel kan zijn van die mix. 40 jaar geleden besloot het land een kernuitstap uit te voeren, maar zo ver kwam het nooit.
  • Ook Italië gaat opnieuw aan de kernenergie. Het land sloot in 1990 de laatste kerncentrale, en is sindsdien het enige land in de G7 zonder kernenergie. Verschillende vooraanstaande politici gaven al aan dat de instap in kernenergie dringend is.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.