Oekraïense drone-aanvallen wakkeren angst voor Russische nucleaire reactie aan


Key takeaways

  • Oekraïne eist de verantwoordelijkheid op voor het vernietigen van ongeveer 40 vliegtuigen tijdens drone-aanvallen diep op Russisch grondgebied.
  • Experts blijven sceptisch over de mogelijkheid van een onmiddellijk staakt-het-vuren na vredesbesprekingen in Istanbul.
  • Het potentieel van Rusland voor aanvallen op grotere schaal, ook tegen NAVO-landen of de VS, is een groeiende zorg.

De spanningen tussen Rusland en Oekraïne zijn dramatisch opgelopen aan de vooravond van cruciale vredesbesprekingen in Istanbul. Zondag waren er een aantal drone-aanvallen diep in Russisch gebied gericht op luchtmachtbases, wat resulteerde in aanzienlijke schade aan Russische vliegtuigen. Terwijl Oekraïne de verantwoordelijkheid opeist voor de vernietiging van ongeveer 40 vliegtuigen, waaronder bommenwerpers die geschikt zijn voor kernwapens, bevestigt Rusland alleen dat verschillende luchtmachtbases zijn getroffen.

Deze aanvallen worden door sommigen gezien als een strategische zet van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky om druk uit te oefenen op Moskou in de aanloop naar de besprekingen. Deskundigen blijven echter sceptisch over de mogelijkheid dat deze onderhandelingen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren zullen leiden.

Oplopende spanningen en nucleaire zorgen

De toch al onstabiele situatie wordt nog verergerd door speculaties over mogelijke grootschalige Russische aanvallen. Deze bezorgdheid wordt gevoed door zowel geloofwaardige analyses als wijdverspreide propaganda, waardoor de vrees ontstaat dat NAVO-landen, Oekraïne of zelfs de Verenigde Staten het doelwit zouden kunnen zijn. Deze onzekerheid leidt onvermijdelijk tot een kritieke vraag: zou Vladimir Poetin zijn toevlucht nemen tot het gebruik van kernwapens?

In een recente verklaring verklaarde Poetin dat de noodzaak om kernwapens in te zetten in Oekraïne niet is ontstaan en sprak hij de hoop uit dat dit onnodig zal blijven. Hij benadrukte dat Rusland in staat is om zijn doelen in het conflict met conventionele middelen te bereiken. Ondanks deze geruststellingen verlaagde Poetins herziene nucleaire doctrine, die in november 2024 werd ondertekend, de drempel voor mogelijke nucleaire inzet, waardoor het gebruik van kernwapens zelfs mogelijk werd als reactie op een conventionele aanval gesteund door een kernmogendheid.

De gespannen relatie tussen Rusland en de VS

De gespannen relatie tussen Rusland en de Verenigde Staten maakt de situatie nog ingewikkelder. De VS beschuldigt Rusland ervan cruciale wapenbeheersingsovereenkomsten, zoals het Anti-Ballistic Missile Treaty en het Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, te ondermijnen. Deze beschuldigingen hebben ertoe geleid dat de VS zich uit beide verdragen hebben teruggetrokken op grond van Russische schendingen, die Moskou ten stelligste ontkent.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.