Poetin tijdens het WEF: ‘De coronapandemie heeft de bestaande problemen en ongelijkheden in de wereld vergroot’

De Russische president Vladmir Poetin heeft tijdens de virtuele editie van de WEF gewaarschuwd voor een wereld waarin iedereen tegen iedereen strijdt. ‘Door de gezondheidscrisis verergeren de bestaande problemen en ongelijkheden’, klonk het.

Tijdens het WEF hebben verschillende wereldleiders opgeroepen om te streven naar meer eenheid. Zo waren de Chinese president Xi Jinping en de Duitse bondskanselier Angela Merkel de afgelopen dagen al pleitbezorgers voor meer multilateralisme. Ook Poetin lijkt nu een voorstander te zijn voor meer internationale samenwerking.

Vergelijking met WO II

De Russische president heeft tijdens een toespraak opgeroepen om niet dezelfde fouten uit het verleden te maken. Volgens Poetin staan de wereldleiders voor immense uitdagingen nu de coronacrisis de spanningen in bepaalde landen hoog doet oplopen.

Poetin citeerde enkele experts die de huidige stand van zaken in de wereld vergelijken met de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Volgens de president kunnen er parallellen getrokken worden tussen toen en nu als het gaat om de omvang en reikwijdte van wat hij systematische ‘uitdagingen en potentiële bedreigingen’ noemde.

Hij zei dat de crisis de sociale stratificatie, het populisme en het rechts- en linksradicalisme heeft doen toenemen, en hij voegde eraan toe dat de binnenlandse politieke processen gewelddadiger worden. ‘Dit heeft hoe dan ook een impact op de internationale betrekkingen’, aldus de president.

‘Tijdens de tweede wereldoorlog zijn ze er ook niet in geslaagd om bepaalde problemen tijdig op te lossen. Zo’n internationaal conflict is vandaag gelukkig zo goed als onmogelijk. Althans dat ik hoop ik, want nog zo’n oorlog zou het einde van onze beschaving inluiden. Maar ik wil er nogmaals op wijzen dat de situatie zich onvoorspelbaar en oncontroleerbaar kan ontwikkelen als wij niets doen om dat te voorkomen.’

Aleksej Navalny

Intussen lopen de spanningen in Rusland verder op nadat de Russische oppositieleider Aleksej Navalny werd opgepakt toen hij vorig week terugkeerde naar het land. Eerder deze week werden ook betogers opgepakt die op straat kwamen om de vrijlating van de man te eisen.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de G7-landen (Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Het VK en de VS) en de Europese Unie hebben dinsdag de arrestatie van Navalny en de demonstranten veroordeeld. ‘We roepen Rusland om Navalny en de demonstranten onmiddellijk vrij te laten. Rusland is gebonden aan zijn nationale en internationale verplichtingen om de mensenrechten te eerbiedigen en te waarborgen’, klonk het.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20