Ursula von der Leyen: ‘Beleid Donald Trump kan democratie voorgoed beschadigd hebben’

‘Verschillende wereldleiders vrezen dat het beleid van Donald Trump de afgelopen vier jaar de democratie voorgoed beschadigd heeft’, zei Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, tijdens de virtuele editie van het Wereld Economisch Forum (WEF).

Net zoals de Chinese president Xi Jinping een dag eerder zette Von der leyen het belang van een internationale samenwerking in de verf. Ze was daarbij bijzonder scherp voor het beleid dat Donald Trump de afgelopen vier jaar heeft gevoerd. ‘Een jaar geleden waren we bezorgd over de stabiliteit van de wereldeconomie en Amerikaanse tarieven op Europese auto’s. Vandaag maken we ons zorgen dat de democratie zelf de voorbije vier jaar onherroepelijk beschadigd is geraakt’, klonk het.

Democratie verdedigen tegen desinformatie

De Europese voorzitter verwees daarbij naar de bestormingen van het Capitool in Washington. ‘Zoals voor zovelen van ons kwam dat als een schok voor mij. We zijn altijd snel om te zeggen dat de democratie deel uitmaakt van ons DNA. Dat is waar, maar we moeten onze democratie elke dag koesteren en onze instellingen verdedigen tegen de vernietigende kracht van haatdragende taal, desinformatie, nepnieuws en het aanzetten tot geweld.’

De Europese Commissie werkt momenteel aan nieuwe wetten waardoor er strengere regels kunnen opgelegd worden aan de gigantische techbedrijven zoals Facebook. ‘Het bedrijfsmodel van internetplatforms heeft niet alleen gevolgen voor de vrije en eerlijke concurrentie, maar ook voor onze democratieën, onze veiligheid en de kwaliteit van onze informatie. Daarom moeten we deze immense macht van de grote techbedrijven in toom houden’, aldus Von der Leyen.

Internationale samenwerking

Von der Leyen reikt daarvoor de hand naar de Verenigde Staten. ‘Als de VS en Europa voor dat laatste de handen in elkaar slaan, kunnen we voor die nieuwe digitale wereld de route uitstippelen’, klonk het.

Dinsdag heeft ook de Duitse bondskanselier Merkel een toespraak gehouden tijdens het virtuele evenement van het WEF. Net als Von der Leyen hield Merkel een pleidooi voor meer internationale samenwerking. ‘Dit is het tijdperk van het multilaterisme’, aldus de bondskanselier. ‘Elkaar de hand reiken is geen teken van zwakte, maar van sterkte.’

Merkel haalde het voorbeeld aan van de internationale samenwerkingen tussen bedrijven en overheden die geleid hebben tot de ontwikkeling van de coronavaccins.

Meer