China tijdens digitaal event WEF: ‘We moeten een nieuwe koude oorlog vermijden’

De Chinese president Xi Jinping heeft tijdens een videoconferentie met het Wereld Economisch Forum (WEF) opgeroepen voor meer eenheid in de wereld. ‘We moeten onze meningsverschillen opzij zetten. De geschiedenis heeft ons geleerd dat landen die op hun eentje verdergaan altijd zullen falen’, klonk het.

Jinping uitte zijn bezorgdheden tijdens een videoconferentie met het WEF. Volgens de Chinese president moet de internationale gemeenschap samenwerken om de wereldwijde crisissen, zoals de coronacrisis en de klimaatopwarming, aan te pakken.

Handen in elkaar slaan

‘Keer op keer blijkt dat wanneer we strijden met onze buren en we koppig onze eigen weg blijven volgen we altijd als verliezers uit de bus komen. Laten we daarom de handen in elkaar slaan en het multilateralisme onze weg laten verlichten naar een samenleving met een gemeenschappelijke toekomst voor de mensheid’, aldus Jinping.

Het land wil naar eigen zeggen koste wat het kost een nieuwe koude oorlog vermijden. ‘Zo’n nieuwe oorlog, het creëren van isolement of het afwijzen, bedreigen of intimideren van anderen zal alleen maar meer verdeeldheid in de wereld zaaien en zo tot meer confrontaties leiden’, aldus de Chinese president. ‘We kunnen de gemeenschappelijke uitdagingen van vandaag niet aangaan in een verdeelde wereld.’

Relatie met de Verenigde Staten

De oproep van China om te streven naar meer eenheid komt enkele dagen na de inauguratie van de Amerikaanse president Joe Biden. Experts volgen van dichtbij op hoe groot de impact zal zijn van de nieuwe president op de relatie tussen de Verenigde Staten (VS) en China. Die kwam immers stevig onder druk te staan onder de voormalige Amerikaanse president Donald Trump.

Al lijkt er op het eerste gezicht niet zoveel te veranderen. Verwacht wordt dat Biden druk op China zal blijven zetten wat onder meer de mensenrechten, het handelsbeleid, de territoriale geschillen en vragen over China’s eerste reactie op de pandemie van het coronavirus betreft.

Opvallend: Terwijl China oproept tot meer eenheid, trok Taiwan dit weekend aan de alarmbel omdat Chinese militaire vliegtuigen haar luchtruim voor de tweede dag op rij geschonden hadden. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei zaterdag dat het bezorgd was over China’s ‘patroon van voortdurende pogingen om zijn buren, waaronder Taiwan, te intimideren’.

Lees ook:

Meer