China overtreft economische rivaal en trok vorig jaar meer buitenlands geld aan dan de VS

De Verenigde Naties hebben gegevens over buitenlandse directe investeringen (FDI) vrijgegeven van 2020. Die wijzen op een verdere verschuiving van het mondiale economische centrum van de Verenigde Staten naar China.

De VS werden vorig jaar geconfronteerd met een scherpe daling van verse buitenlandse investeringen. Volgens het rapport van de VN-organisatie voor handel en ontwikkeling (UNCTAD), is dat bedrag op een jaar gedaald van 251 miljard dollar naar 134 miljard dollar. 

China daarentegen heeft zijn nieuwe buitenlandse directe investeringen zien toenemen. In 2019 was dat goed voor 140 miljard dollar. In 2020 werd dat 163 miljard dollar.

China ziet zijn buitenlandse directe investeringen sinds 2016 elk jaar toenemen. In de VS daarentegen nemen ze sinds 2017 gestaag af. In 2020 is de conclusie duidelijk: China haalde meer nieuw buitenland geld op dan de VS.

Aantrekkelijker investeringsklimaat

Het totaalbedrag aan buitenlandse investeringen in de Verenigde Staten is nog steeds hoger dan in China. Maar de trend vervaagt steeds meer, het zenuwcentrum van de wereldeconomie verschuift geleidelijk naar Peking. Volgens het in het VK gevestigde Centre for Economics and Business Research (CEBR), zou China zijn Amerikaanse rivaal tegen 2028 zeker kunnen overtreffen.

De coronapandemie die de Amerikaanse economie blijft verlammen, heeft China veel minder getroffen. De Aziatische draak is dan ook de enige grote economie die in 2020 een krimp heeft voorkomen.

Ondanks de handelsoorlog in Peking en Washington blijven zakelijke bedrijven investeren in China. Zo hebben Tesla en Pepsico onlangs hun Chinese activiteiten uitgebreid.

‘Amerikaanse en andere buitenlandse bedrijven zullen blijven investeren in China, aangezien het een van de meest veerkrachtige economieën blijft tijdens de wereldwijde pandemie en het potentieel voor toekomstige groei daar sterker blijft dan in de meeste andere grote economieën’ zei Rhodium Group-analist Adam Lysenko vorige maand aan Bloomberg.

India in opmars, de EU halfstok

De andere meest opvallende bevinding uit het UNCTAD-rapport is dat Indië in 2020 de sterkste stijging van de directe buitenlandse investeringen zag. Het totaalbedrag aan buitenlands geld steeg met 13 procent tegenover een jaar eerder tot 57 miljard dollar. Dat fenomeen kan worden verklaard door de bloeiende Indiase digitale sector, maar niet alleen daardoor. De Indiase autoriteiten hebben onlangs de wetgeving aangepast, waardoor buitenlandse giganten, zoals IKEA en Uniqlo, zich daar kunnen vestigen. De campagne ‘Make in India’ heeft ook de maakindustrie van het land een boost gegeven.

De Europese Unie heeft haar directe buitenlandse investeringen met meer dan 70 procent zien instorten. Ze zijn tussen 2019 en 2020 gedaald van 373 naar 110 miljard dollar. Een daling die voornamelijk verband houdt met de grote daling van de directe buitenlandse investeringen in Duitsland, Frankrijk, Italië en Oostenrijk.

Wereldwijd daalden de FDI met 42 procent. Het was vooral in de westerse ontwikkelde economieën dat de stroom aan buitenlands geld opdroogde.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20