Poetin heeft Midden-Oosten cadeau gekregen

5 dagen nadat de VS Syrië hebben verlaten, werpt de Russische president Poetin zich op als de nieuwe beslissingsnemer in de regio. Poetin en zijn Turkse ambtsgenoot Recep Tayyip Erdogan kwamen dinsdag tot een overeenkomst over de toekomstige machtsverhoudingen in Syrië.

Daaruit mag worden geconcludeerd dat Poetin een grote overwinning boekt en nu beloond wordt voor zijn steun aan de Syrische dictator Bashar al-Assad. Rusland wordt zo de facto de enige regelgevende macht in het Midden-Oosten. Dat is zonder twijfel meer dan waarop Poetin had gehoopt, toen hij in 2015 besloot al-Assad in het zadel te houden door Russische bommen in het gebied te droppen.

Ook Turkije vaart wel bij het Amerikaanse vertrek. Er komt een zone van 30 km aan de Turks-Syrische grens waarin de Koerden zich niet meer mogen tonen. Russische, Turkse en Syrische patrouilles zullen de terugtrekking van de Koerdische strijders in goede banen leiden. Ook hier laat Rusland zijn invloed gelden. Erdogan heeft niet beloofd het Syrische regime te gaan steunen, maar heeft zich wel bereid verklaard met al-Assads Baathpartij te gaan samenwerken. Erdogan had zich eerder in het Syrische conflict gemengd met als enig doel dat Baathregime omver te werpen en al-Assad te vervangen door leden van de Moslimbroederschap. Dat was voor Rusland nooit een optie.

EU zowel aan het front als op diplomatiek vlak totaal afwezig

Ook al-Assad maakt een goede beurt, al blijft hij uiteraard schatplichtig aan de Russen en is het nog niet duidelijk welke prijs Poetin in ruil zal vragen. Maar de Amerikaanse troepen zijn nu vervangen door Russische en Syrische troepen, terwijl ook de EU zowel aan het front als op diplomatiek vlak uitblinkt door haar afwezigheid.

Dee grootste verliezers zijn zonder twijfel de Koerden, die nu grote delen van hun thuisland moeten verlaten en wiens lot afhangt van zowel Poetin als al-Assad. Of dat beter is dan af te hangen van de Amerikaanse willekeur valt af te wachten.

VS haalden hun doelman van het veld en lieten Rusland op een leeg doel liet schieten

Toch moet Rusland nog niet zegevieren, schrijft de Russische Radio Kommersant FM. “Al lijkt de ganse saga op het eerste zicht te bevestigen dat Trump een agent van het Kremlin is, […] waren zelfs de economisch machtige VS niet bij machte hun rol als vredeskorps waar te maken. […] Of Rusland dat zal kunnen is alles behalve zeker. Geopolitieke overwinningen zullen niet vaak zo makkelijk worden gewonnen als dat nu het geval is. Moskou heeft de eerste helft in de wedstrijd om het Midden-Oosten gewonnen met een duidelijke score. Maar laten we ons niets wijsmaken: dat gebeurde enkel en alleen omdat het andere team zijn doelman van het veld haalde en Rusland op een leeg doel liet schieten. Zo makkelijk zal het niet altijd gaan.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20