Poetin eist dat Europa aardgas voortaan in roebels betaalt: gasprijs stijgt met ruim 20 procent

Vladimir Poetin voert een opvallende maatregel in om de roebel te ondersteunen: de Russische dictator eist dat “onvriendelijke” staten voortaan in roebels moeten betalen voor Russisch gas, en niet langer in dollar of euro, meldt het Russische nieuwsagentschap Interfax.

De EU-landen, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zijn zulke “onvriendelijke” staten volgens het Kremlin. De maatregel dwingt de Europese landen om euro’s in te ruilen voor roebels op de wisselmarkt van Moskou, wat de koers van de Russische munt ondersteunt.

Poetin verklaarde in een statement op de website van het Kremlin dat aan de afspraken rond de bevoorrading zelf niet geraakt wordt. Europa wordt dus niet afgesneden van Russisch gas, maar moet binnenkort wel in roebels betalen. De Russische centrale bank zou binnen de week een betalingsmechanisme op poten zetten.

Gasprijs schiet omhoog

De koers van de roebel veerde woensdagnamiddag meteen op na het bericht, net als de gasprijs. De richtinggevende prijs in Nederland steeg met 21 procent tegenover gisteren, tot 120 euro per megawattuur.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20