Plotse opstoot coronabesmettingen in Ierland: waarom het land nu de meeste besmettingen ter wereld telt

Het aantal coronabesmettingen in Ierland neemt sinds de start van het jaar zienderogen toe. Nergens in de wereld zijn er er de afgelopen zeven dagen meer besmettingen bijgekomen dan in Ierland. Hoe komt dat?

Tot voor kort leek Ierland de verspreiding van het coronavirus goed onder controle te hebben. Een maand geleden kwamen er gemiddeld slechts 300 besmettingen per dag bij. Vandaag zijn dat er zo’n 3.000 per dag. Op het hoogtepunt dit jaar werden er meer dan 8.000 besmettingen per dag geteld.

Alarmerende toename

Volgens Our World in Data, een wetenschappelijke online publicatie van de Universiteit van Oxford, zijn er in Ierland de afgelopen zeven dagen per 1 miljoen inwoners gemiddeld 1,323 nieuwe besmettingen per dag bijgekomen. Dat is het hoogste aantal wereldwijd.

‘De stevige toename van het aantal besmettingen is alarmerend’, waarschuwde Professor Philip Nolan, lid van het Ierse National Public Health Emergency Team (NPHET) eerder deze week. ‘We zien nu cijfers die voor kerstmis ondenkbaar waren.’

Waarom is de situatie zo drastisch gekeerd in Ierland? Er liggen twee elementen aan de basis van die plotse toename. Om te beginnen heeft de Ierse premier Micheal Martin in december beslist om de coronamaatregelen te versoepelen. Zo mochten de winkels, restaurants en cafés opnieuw de deuren openen, mits het respecteren van enkele beperkingen.

Voorts mochten de Ieren sinds 18 december meerdere mensen thuis ontvangen. De premier wou op die manier zijn landgenoten alsnog een vreugdevolle kerst bezorgen. Tussen 21 december en 3 januari zijn er overigens meer dan 54.000 mensen naar Ierland gevlogen, volgens cijfers van het ministerie van Justitie.

Britse coronavariant

Die versoepelingen kwamen er net op het moment dat in het Verenigd Koninkrijk (VK) een nieuwe variant van het coronavirus opdook die tot 70 procent besmettelijker is. Doordat er weinig reisbeperkingen waren kon de gemuteerde virus snel zijn weg naar Ierland vinden. Volgens wetenschappers zou 45 procent van de Ierse besmettingen te wijten zijn aan de Britse coronavariant.

De Ierse overheid greep toen snel in en verplichtte de horecazaken om de deuren te sluiten op kerstavond. Daarna moesten niet-essentiële winkels, scholen en kinderopvangen eveneens verplicht sluiten. Ierland heeft vandaag één van de strengste lockdowns ter wereld.

De verstrengde maatregelen zouden minstens drie maanden van kracht blijven. De overheid hoopt nu de bevolking zo snel mogelijk te kunnen vaccineren.

Lees ook:

Meer