Plan van Boris Johnson om virus te bestrijden met ‘kudde-immuniteit’ afgeschoten

Het Verenigde Koninkrijk krijgt steeds meer kritiek te slikken omdat scholen openblijven en grote evenementen niet worden afgelast. De Britse overheid komt terug op haar initiële plan om een groot deel van de bevolking besmet te laten worden om zogenaamde ‘kudde-immuniteit’ haar werk te laten doen.

Tot nog toe had de Britse overheid een afwijkende strategie om de uitbraak van het coronavirus op haar grondgebied aan te pakken. Van een algemene lockdown of drastische ‘social distancing’ maatregelen is geen sprake. Scholen worden niet gesloten en massa-evenementen worden momenteel niet van overheidswege afgelast. Die tactiek komt onder zware druk te staan van het publiek en wetenschappelijke gemeenschap in binnen- en buitenland.

Gelekte briefing

De Britse krant The Guardian publiceerde zondag een gelekte briefing voor de Britse gezondheidsdienst NHS. Daarin stond dat tot 80 procent van de bevolking het virus zou krijgen,en dat 7,9 miljoen Britten gehospitaliseerd zouden moeten worden. De pandemie zou volgens de nota tot het voorjaar van 2021 kunnen duren. Het zijn vergelijkbare cijfers als die die Duits bondskanselier Angela Merkel voorlegde.

Het aantal dodelijke slachtoffers door coronavirus in het VK is zondag met 14 gestegen. Dat brengt het totale dodental op 35. Het aantal (bevestigde) gevallen is met meer dan 200 is gestegen tot 1.372.

Daardoor lijkt Johnson nu terug te krabbelen van wat aanvankelijk zijn strategie was: om grootschalige infectie toe te laten onder de jongere bevolking, zodat de zogenaamde ‘kudde-immuniteit’ in werking zou treden.

‘Kudde-immuniteit’

Dat is een omstreden wetenschappelijk concept, waarbij zoveel leden van een populatie antistoffen hebben opgebouwd dat een ziekte uitdooft. Vorige week zei de belangrijkste wetenschappelijke adviseur op de nationale radio nog: ‘Het belangrijkste wat we moeten doen, is kudde-immuniteit opbouwen zodat meer mensen immuun zijn voor deze ziekte, en we de overdracht verminderen.’

Donderdag sprak premier Johnson de natie toe, geflankeerd door zijn medisch adviseur, en zei dat zo’n 40 miljoen Britten het virus moeten krijgen opdat de kudde-immuniteit in werking zou treden.

De Britse wetenschappelijke wereld trok de afgelopen dagen fel van leer tegen dat plan. ‘Die strategie werkt enkel als bij het opbouwen van de immuniteit de kwetsbare personen worden afgeschermd van de rest van de bevolking, onder andere door social distancing. Zo niet, kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn’, zei de Britse Organisatie van Immunologen in een reactie.

‘Is het ethisch om een beleid te voeren dat onmiddellijke slachtoffers bedreigt op basis van een onzeker toekomstig voordeel?’

Anthony Costello, voormalig directeur bij de Wereldgezondheidsorganisatie.

Neergesabeld door wetenschappers

Margaret Harres, een Britse functionaris bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei op BBC Radio: ‘We weten nog niet genoeg om te weten of kudde-immuniteit zelfs van toepassing is op dit virus.’

Anthony Costello, voormalig directeur bij WHO, schreef op Twitter: ‘De wetenschap weet zelfs nog niet dat mensen die het nieuwe coronavirus oplopen immuun zijn achteraf!’

‘Is het ethisch om een beleid te voeren dat onmiddellijke slachtoffers bedreigt op basis van een onzeker toekomstig voordeel?’ ging hij verder.

200 Britse medici en wetenschappers schreven zaterdag een open brief waarin ze stelden dat de kudde-immuniteit ‘geen haalbare optie lijkt’. Het zou de NHS met zeer zieke patiënten overrompelen. In plaats daarvan riepen ze op tot sociale afstandsmaatregelen, veel strenger dan de regering tot nog toe heeft aanbevolen.

De boodschap leek door te dringen in regeringskringen. Dit weekend kwam de omslag: evenementen worden binnenkort verboden en ouderen moeten waarschijnlijk verplicht in quarantaine. En die kudde-immuniteit? ‘Dat was een doel, nooit een strategie’, aldus de Britse minister van Volksgezondheid.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.