Pierre Wunsch: “Indien de overheden geld blijven spenderen, moet de ECB een strenger beleid voeren”

Pierre Wunsch, gouverneur van de Nationale Bank van België (NBB), maakt zich zorgen over het geld dat de overheden spenderen om de koopkracht van de gezinnen te beschermen. “Indien ze met geld blijven strooien, zal de Europese Centrale Bank (ECB) een strenger beleid moeten voeren”, zei hij op het zomerforum van de Europese toezichthouder.

De kosten van heel wat producten en diensten zijn de afgelopen maanden fors gestegen. Het komt dan ook als geen verrassing dat de Belgische inflatie in juni uitkwam op een verpletterende 9,65 procent, het hoogste niveau sinds oktober 1982.

Maatregelen om koopkracht te beschermen

De Europese overheden hebben daarom uiteenlopende maatregelen genomen om de koopkracht van de gezinnen te beschermen. Denk bijvoorbeeld aan de btw-verlaging op elektriciteit en gas in eigen land. Maar het zijn net soortgelijke ingrijpen die Wunsch zorgen baren. Volgens hem zullen de compensaties voor de gestegen energiekosten hoger zijn dan waar de huidige economische vooruitzichten rekening mee houden.

Wunsch waarschuwde op het zomerforum in Portugal dat de drang van de overheden om nu volop met geld te strooien niet zonder risico’s is. Dat kan volgens hem leiden tot fragmentatie, oplopende renteverschillen tussen de eurolanden, op de markt voor overheidsobligaties. Dat terwijl de ECB nu net aan een plan werkt om die problemen aan te pakken. De bestuursleden van de toezichthouder waren vorige maand onverwachts samengekomen omdat de rentes op vooral Italiaans en ook Spaans staatspapier flink sneller begonnen te stijgen dan de Duitse rente.

“ECB moet ingrijpen”

De gouverneur van de NBB is ervan overtuigd dat de ECB daarom sneller aan de handrem moet trekken. “Als het begrotingsbeleid ondersteunend blijft werken, dan moeten we meer doen”, klonk het woensdag. “Het is aan de centrale bank om in te grijpen.”

De ECB kan ingrijpen door de rente sneller te verhogen. Normaliter staat er een verhoging met 25 basispunten op de planning in juli. Al roepen meer en meer bestuursleden op om tijdens de daaropvolgende rentevergadering een verhoging met 50 basispunten te bespreken. Zo hield de Letse ECB-bestuurder Martins Kazaks kort voor de start van het Portugese zomerforum nog een pleidooi voor zo’n versnelde verhoging.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20