Pierre Wunsch: “Beleggers onderschatten hoe fors de Europese rente nog kan stijgen”

Pierre Wunsch: “Beleggers onderschatten hoe fors de Europese rente nog kan stijgen”
Pierre Wunsch, & Christine Lagarde – Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

Pierre Wunsch, gouverneur van de Nationale Bank van België (NBB), zegt in een interview met de Financial Times dat hij er niet zou van verschieten als de ECB de depositorente optrekt tot 4 procent of meer. Dat is hoger dan wat de beleggers vandaag verwachten.

Waarom is dit belangrijk?

De Europese Centrale Bank (ECB) is de voorbije zomer begonnen met de rente te verhogen om zo de inflatie te temperen. Sindsdien is de depositorente - de vergoeding die de banken ontvangen op het kapitaal dat ze parkeren bij de monetaire instellingen - met 350 basispunten gestegen tot 3 procent.

In het nieuws: Wunsch waarschuwt dat de Europese rente forser kan stijgen dan verwacht.

  • “Beleggers gaan er momenteel van uit dat de depositorente zal stijgen tot iets meer dan 3,75 procent”, klinkt het in een gesprek met de Financial Times. “Het zou mij niet verbazen moest die op een bepaald moment uitkomen op 4 procent of meer.”
    • Eerder bleek nog uit een rondvraag van Bloomberg dat economen verwachten dat de ECB de rente op de komende drie vergaderingen telkens met 25 basispunten zal optrekken.
  • Volgens de gouverneur van de NBB is het hoe dan ook te vroeg om te spreken over een stopzetting van de renteverhogingen. “We wachten op een daling van de loongroei en de kerninflatie, samen met de algemene inflatie, voordat we op het punt komen waarop we een pauze kunnen inlassen”, merkt hij op.
    • De loonkosten (per uur) in de eurozone zijn in het vierde kwartaal met 5,7 procent gestegen op jaarbasis, wat een forsere toename is dan in de Verenigde Staten (VS). In ons land zijn veel lonen begin dit jaar zelfs met 11 procent gestegen door de automatische loonindexering.
  • “Ik hou niet van renteverhogingen”, voegt Wunsch eraan toe. “We willen voor een zachte landing gaan. Het is niet de bedoeling om de economische groei te fnuiken, louter om die groei te vernietigen. Maar momenteel zijn er geen aanwijzingen dat we te ver gaan.” Volgens hem zwakt de inflatie onvoldoende af. Hij verwijst daarbij naar de zogenaamde tweede-ronde-effecten.
    • De inflatie in de eurozone bedroeg in maart 6,9 procent (op jaarbasis), tegenover 8,5 procent in februari en 8,6 procent in maart. Maar de kerninflatie is gestegen van 5,6 naar 5,7 procent.

Wat zeggen andere ECB-bestuurders?

Vooruitblik: de afgelopen weken hebben verschillende andere bestuursleden van de ECB hun prognoses gedeeld.

  • Volgens Martins Kazaks, gouverneur van de Letse centrale bank, zal de ECB op de volgende vergadering een keuze moeten maken tussen een verhoging met 25 of 50 basispunten. “Op een bepaald moment is het logisch dat de rentesprong wordt verkleind”, stond er in een nota die hij vorige week heeft gedeeld. “Maar het is nog niet zeker of dat in mei al het geval zal zijn. Een verhoging met 50 basispunten is een optie die we sowieso niet kunnen negeren.”
  • “De inflatie is nog steeds veel te hoog, en ik maak me vooral zorgen over de kerninflatie”, zei Olli Rehn, gouverneur van de Finse centrale bank, eerder deze maand in een gesprek met de Amerikaanse nieuwssite CNBC. “Naar mijn mening is het belangrijk dat we doorgaan en consequent handelen, maar we moeten onze beslissing ijken op basis van de beschikbare data. We mogen niet te snel ontspannen.”

(fjc)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.