Het piektarief voor elektriciteit komt er in januari: wat moet je weten?

Het piektarief voor elektriciteit komt er in januari: wat moet je weten?
Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) – foto: Isopix

De Vlaamse energieregulator VREG laat zich niet afschrikken door de juridische stappen die Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van Energie, heeft gezet tegen het piektarief. Uit de distributienettarieven voor 2023 blijkt dat het capaciteitstarief vanaf januari een feit zal zijn.

Waarom is dit belangrijk?

De energieregulator wil met het capaciteitstarief gezinnen meer laten betalen bij plotse, intensieve pieken om ze aan te sporen hun verbruik meer te spreiden. Normaal stond de introductie daarvan gepland voor begin dit jaar, maar dat werd al twee keer met zes maanden uitgesteld. De netbeheerder Fluvius had de nodige IT-systemen niet op orde en leveranciers waren er nog niet klaar voor.

In het nieuws: De VREG heeft maandag de nieuwe distributienettarieven voor 2023 goedgekeurd. Dat gaat gepaard met de invoering van het capaciteitstarief vanaf januari.

  • De energieregulator zal niet langer uitsluitend kijken naar de hoeveelheid elektriciteit die je gebruikt om het nettarief te bepalen. Vanaf volgend jaar zal ook het moment waarop je energie verbruikt een impact hebben op dat tarief. Als je veel elektriciteit op hetzelfde moment gebruikt, zal dat dus het nettarief doen stijgen
  • De VREG wil op die manier gezinnen aanzetten om hun verbruik meer te spreiden. Dat moet ervoor zorgen dat het elektriciteitsnet niet overbelast raakt.
  • De energieregulator laat weten dat het capaciteitstarief gemiddeld 7 procent van de totale elektriciteitsfactuur zal bedragen. Die baseert zich daarbij op een verbruik van 3.500 kWh per jaar.
  • Ook dit verandert op 1 januari 2023: voor de berekening van de nettarieven maakt de energiewaakhond vanaf dan geen onderscheid meer tussen dag- en nachtverbruik.

Digitale meter vs. klassieke meter

De details: De manier waarop het piektarief bepaald wordt, is afhankelijk van de meter die je gebruikt.

  • Bij een digitale meter kijkt de VREG naar de maandpieken. Zo’n meter registreert de hele dag door je verbruik, en berekent telkens het gemiddelde per kwartier. Dat is het kwartiervermogen (in kW). Het hoogste kwartiervermogen bepaalt de piek voor die maand. Het gemiddelde van de maandpieken van de afgelopen 12 maanden is de gemiddelde maandpiek, wat de VREG zal gebruiken om het capaciteitstarief te berekenen.
  • De klassieke meters worden stelselmatig vervangen door digitale meters. In afwachting tot je de omschakeling hebt gemaakt, zal de VREG werken met een vast tarief. Dat zal overeenstemmen met de minimumbijdrage van 2,5 kW die ook iedereen met een digitale meter minstens betaalt.
  • De nieuwe nettarieven gelden niet voor wie geniet van het sociaal tarief. 16 procent van alle Vlaamse gezinnen heeft momenteel zo’n tarief.

Demir vecht capaciteitstarief aan

Commotie: Het capaciteitstarief wordt zeker niet door iedereen op gejuich onthaald. Demir is afgelopen zomer zelfs naar het Brusselse hof van beroep gestapt om de invoering daarvan aan te vechten.

  • Volgens de minister is het ongepast om tijdens een energiecrisis te sleutelen aan de nettarieven. Ze wil zo in de eerste plaats de kleine verbruikers beschermen. Uit een studie van de Universiteit Gent blijkt dat die groep door de nieuwe nettarieven de elektriciteitsprijzen zien stijgen. Wie nog een klassieke elektriciteitsmeter heeft, zou 75 tot 100 euro meer moeten ophoesten. Wie al een digitale meter heeft, betaalt tussen 45 en 70 euro meer op jaarbasis. Het zou om zo’n tienduizend gezinnen gaan.
  • Een uitspraak wordt volgend jaar verwacht. Hoe dan ook houdt dat de VREG dus niet tegen om het capaciteitstarief te lanceren.

(as)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.