Philip Morris lukt controversiële overname van Vectura

De Amerikaanse sigarettenfabrikant Philip Morris International verwerft een meerderheidsbelang in de Britse onderneming Vectura, gespecialiseerd in de productie van inhalatoren voor astma-patiënten. Dat heeft de Amerikaanse groep gemeld. Met de transactie was een bedrag gemoeid van 1,1 miljard pond.

De overname is bijzonder omstreden, want diverse partijen vinden het onkies dat een tabaksproducent eigenaar wordt van een bedrijf dat patiënten met ademhalingsproblemen wil helpen.

Welzijn

Bijna 75 procent van de aandeelhouders van Vectura bleken het bod van Philip Morris International te aanvaarden. “De aankoop van Vectura maakt deel uit van het langetermijnplan dat Philip Morris zegt te willen uitvoeren om rookvrije producten te ontwikkelen en zich om te vormen naar een bedrijf dat zich op een brede waaier van diensten voor gezondheidszorg en welzijn richt”, merkt het persbureau Reuters op. 

“De verkoop van Vectura wordt echter onder meer door organisaties zoals Astma UK en de British Lung Foundation (BLF) op de korrel genomen. Die partijen vragen zich of het kan worden toegelaten dat een tabaksgroep eigenaar kan worden van een bedrijf dat de genezing nastreeft van aandoeningen aan de luchtwegen die door sigaretten worden veroorzaakt.”

Jacek Olczak, chief executive van Philip Morris, betoogde echter dat de overname van Vectura een cruciaal onderdeel vormt van zijn strategie om het Amerikaanse concern te diversifiëren en ook buiten de nicotine-sector actief te laten worden. Hij had eerder al benadrukt dat de tegenstanders van de overname niet geïnteresseerd waren in vooruitgang, maar slechts probeerden om oude rekeningen met de tabaksindustrie te vereffenen.”

Olczak voegde eraan toe dat zijn bedrijf de wetenschappers van Vectura de middelen en expertise zou bieden om tegen het midden van deze eeuw met activiteiten buiten de nicotine-sector minstens 1 miljard dollar inkomsten te genereren.

Belangenconflicten

Astma UK en de British Lung Foundation stelden in een reactie een brief te hebben verstuurd aan de Britse regering, waarin wordt aangedrongen om eventuele belangenconflicten bij de overname te onderzoeken. De brief werd door vijfendertig organisaties, deskundigen en medici ondertekend.

“Er bestaat een reëel risico dat de sigarettenindustrie door de inlijving van Vectura een ongezonde invloed zou kunnen uitoefenen op het Britse gezondheidsbeleid”, wierp Sarah Woolnough, hoofd van Astma UK en de British Lung Foundation, op. De organisaties vragen dat de Britse regering maatregelen neemt.

Philip Morris heeft van de regelgevende instanties echter een goedkeuring gekregen voor de overname. Het bod kan nu niet worden ingetrokken. De Amerikaanse groep heeft voorlopig nog wel net niet voldoende aandelen van Vectura in handen om het Britse bedrijf van de beurs te halen.

Philip Morris heeft gezegd dat zijn overnamebod op de resterend aandelen nog tot eind september loopt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20