Tabaksreus Philip Morris wil sigarettenverbod binnen tien jaar

De CEO van Philip Morris International, de Amerikaanse tabaksproducent achter Marlboro-sigaretten, heeft de Britse regering opgeroepen om binnen tien jaar sigaretten te verbieden. 

Waarom is dit belangrijk?

Na jaren in het beklaagdenbankje en van slechte pers proberen verschillende grote tabaksproducenten wat aan hun imago te doen. Ze stappen steeds meer af van rookwaren, nu de wereldwijde verkoop van sigaretten onder druk staat.

“We kunnen een wereld zonder sigaretten zien”, zei Jacek Olczak aan de Britse krant Sunday Telegraph. “En eigenlijk, hoe sneller dat gebeurt, hoe beter het is voor iedereen.” Volgens hem moet Groot-Brittannië tegen 2030 komaf maken met sigaretten, net als benzineauto’s.

Zo zou een algemeen verbod een einde maken aan de verwarring onder rokers, zegt Olczak. “Heel veel mensen denken eigenlijk nog steeds dat alternatieven slechter zijn dan sigaretten – en je geeft ze ook de keuze uit rookvrije alternatieven… met de juiste regelgeving en voorlichting kan dat over tien jaar in sommige landen al gebeuren. En je kunt het probleem voor eens en voor altijd oplossen.”

Farmasector

Philip Morris maakte onlangs bekend dat het bedrijf tegen 2025 meer dan 50 procent van zijn inkomsten wil genereren uit rookvrije producten en ten minste 1 miljard dollar uit producten die geen nicotine bevatten. In dit kader sleepte de tabaksreus begin deze maand een contract van 1 miljard pond (1,2 miljard euro) in de wacht voor het Britse farmabedrijf Vectura, dat geneesmiddelen maakt voor luchtwegaandoeningen.

Vectura maakt inhalatiemedicatie om luchtwegaandoeningen zoals onder meer astma te behandelen. Het bedrijf rekent de Zwitserse farmagroep Novartis en de Britse farmareus GlaxoSmithKline tot zijn klanten.

“De markt voor inhalatiemedicijnen is groot en groeit snel, met een aanzienlijk potentieel voor uitbreiding naar nieuwe toepassingsgebieden”, zei Olczak eerder. “PMI is toegewijd aan de wetenschap en de financiële middelen om het bekwame team van Vectura in staat te stellen een ambitieuze langetermijnvisie uit te voeren.”

Maar critici beschuldigen Philip Morris van hypocrisie en beweren dat tabaksfabrikanten zich opwerpen als een deel van de oplossing voor een rookvrije wereld, terwijl ze sigaretten blijven promoten. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sterven er wereldwijd jaarlijks 8 miljoen mensen aan tabakgerelateerde aandoeningen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20