Phantom Secure: de voorkeurssmartphone van de drugskartels

In Californië heeft de Amerikaanse federale politiedienst FBI Vincent Ramos gearresteerd, de CEO van het Canadese bedrijf Phantom Secure. Ramos wordt verdacht van illegaal gokken, afpersing en het witwassen van geld, maar ook van ‘hulpverlening, medeplichtigheid en samenzwering voor de verkoop van drugs’.

Phantom Secure is gespecialiseerd in de verkoop van gemodificeerde, hyper-veilige Blackberry telefoons. Boodschappen die met deze smartphones worden verzonden zijn volledig versleuteld. Tot de klanten van Phantom behoren dan ook leden van het Sinaloa drugskartel, Hells Angels en andere toplui van internationale misdaadorganisaties. Volgens de FBI zouden er zo’n 20.000 van deze telefoons in omloop zijn, waarvan de helft in Australië.

Producenten van smartphones zijn onder normale omstandigheden niet verantwoordelijk voor de misdaden die hun klanten begaan, maar volgens de FBI is hier wel degelijk sprake van medeplichtigheid. Ramos zou Phantom Secure hebben opgericht met als belangrijkste doel criminele activiteiten mogelijk te maken.

De perfecte digitale misdaad

Zo belooft het bedrijf op zijn website dat gebruikers ‘buiten het normale netwerk’ kunnen opereren door camera’s en micro’s uit hun toestel te halen en een software te installeren met de veelzeggende naam Pretty Good Privacy (PGP). Die leidt berichten via private, versleutelde netwerken ook nog eens overzee om. Verder wordt de GPS-functie uit het toestel verwijderd en kunnen gebruikers vanop afstand de inhoud van hun toestellen verwijderen. Met andere woorden: het toestel biedt alles wat nodig is om een perfecte digitale misdaad te plegen.

Criminelen betalen elke zes maanden 15.000 euro abonnementsgeld en sommige leden van de drugskartels zouden niet minder dan 10 van deze toestellen in hun bezit hebben.  

Dat Ramos wel degelijk betrokken was bij zaken die het daglicht beter niet zien werd duidelijk nadat de Royal Canadian Mounted Police hem in de val lokte door zich als drugsdealers voor te doen. Toen ze hem vroegen of ze met zo’n Phantom beschermd zouden zijn als ze ‘MDMA (een populaire syntethische drug uit de familie van ecstasy en xtc) naar Montreál’ zouden zenden, antwoordde Ramos dat dit ‘geen enkel probleem’ zou opleveren. Ze vroegen Ramos ook om de inhoud van een van hun telefoons vanop afstand te verwijderen omdat een van hen gearresteerd was en diens telefoon bezwarend bewijsmateriaal bevatte.

Ramos sloeg daarop nog een laatste nagel in zijn eigen doodskist door tegen de als drugshandelaars vermomde politieagenten te verklaren dat ‘deze toestellen speciaal voor deze handel worden gemaakt.’

Instagram

Phantom Secure deed evenmin moeite om onder de radar te blijven. Het bedrijf beheerde een Instagram-account dat weinig aan de verbeelding overliet. Op het account – dat ondertussen offline werd gehaald vanwege mogelijk belastend bewijsmateriaal – werden foto’s gepost van Phantom Secure toestellen in het bijzijn van automatische wapens, bekende criminelen uit tv-series en memes zoals “Twee mensen kunnen een geheim bewaren, wanneer een van beide dood is”.

Wie de perfecte misdaad wil plegen, blijft dus best weg van sociale media.


© Instagram

Meer