Pfizer en BioNTech zijn van plan om dit jaar in totaal 2 miljard dosissen van hun Covid-19-vaccin te produceren dit jaar, om te voldoen aan de wereldwijd stijgende vraag. Dat is meer dan 50 procent meer dan het oorspronkelijke target.
Momenteel hebben beide farmabedrijven, die in partnerschap het eerste goedgekeurde vaccin tegen COVID-19 ontwikkelden, al uitstaande bestellingen van meer dan 1 miljard dosissen. Dat maakte het Duitse BioNTech maandag bekend op een gezondheidsconferentie van de Amerikaanse zakenbank JP Morgan.
Explosie van vraag en aanbod
Dankzij een nieuwe fabriek in Duitsland, en de aangepaste Europese regelgeving waardoor een extra spuitje uit een flesje kan gehaald worden, kunnen de bedrijven een bijkomende jaarproductie van 500 miljard dosissen aan. Dat maakte BioNTech bekend tijdens de presentatie.
Oorspronkelijk had het geneesmiddelenagentschap van de EU een vergunning gegeven om maximaal vijf inentingen uit elk flesje te halen, maar gezondheidswerkers merkten dat er voldoende materiaal overbleef voor nog een spuitje. Bovendien zal de nieuwe centrale in de Duitse stad Marburg, waar de productie over een maand van start gaat, op termijn zo’n 750 miljoen dosissen per jaar aankunnen.
De vraag naar het vaccin gaat de hoogte in. Vorige week kondigde de EU een deal aan waarbij ze 300 miljoen dosissen extra bemachtigde. Daarmee verdubbelde ze haar totale voorraad in één klap. Het Verenigd Koninkrijk heeft er 40 miljoen besteld en Japan 120 miljoen. De VS hebben de mogelijkheid om tot 600 miljoen dosissen aan te kopen.
Het VK besloot intussen ook om de tijd tussen twee inentingen te verlengen, om zo snel mogelijk een groot deel van de bevolking te kunnen inenten, naarmate het aantal besmettingen sterk stijgt. Normaal moet een persoon twee dosissen krijgen van het vaccin van Pfizer en BioNTech, met een tussenpoos van 21 dagen. Het is dus mogelijk dat ook het VK nog een extra bestelling zal proberen te plaatsen.
Ongelijkheid in vaccinatiecampagne
Ondertussen probeert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een akkoord te sluiten met Pfizer en BioNTech om voldoende vaccins te bemachtigen voor de coöperatie Covax. Dat is een initiatief van de WHO om vaccins te garanderen voor minder welvarende landen.
De ongelijkheid in de wereldwijde vaccinatiecampagnes is een prangend probleem. Rijkere landen zoals de EU, de VS en Israël zijn sneller met vaccineren en hebben grotere dosissen kunnen reserveren door miljardendeals te sluiten. In landen zoals Zuid-Afrika verwachten ze dat ze dit jaar slechts een klein deel van de bevolking gaan kunnen inenten.
Op het moment van schrijven is de WHO er nog niet in geslaagd om een akkoord te sluiten met de farmabedrijven.