Peter Thiel vertelt waar hij zou zoeken naar de onvindbare Bitcoin-oprichter Satoshi

Peter Thiel vertelde een paar honderd aanwezigen op een conferentie in Miami waar hij zou zoeken naar aanwijzingen over de echte identiteit van Satoshi Nakamoto, de nu bijna mythische pseudonieme oprichter van Bitcoin. “Een strand in het Caribisch gebied.”

“Mijn theorie over Satoshi’s identiteit was dat Satoshi op dat strand in Anguilla was,” zei de technologiemiljardair en zelfverklaarde libertariër woensdag. Op de conferentie vertelde hij ook over een vroege ontmoeting met de oprichters van E-Gold. Dat is een nu verdwenen digitale munt die in 2007 door het Amerikaanse ministerie van Justitie werd aangeklaagd. “Ik ontmoette hen op het strand van Anguilla in februari 2000. We begonnen de revolutie tegen de centrale banken op het strand van Anguilla. We zouden PayPal interoperabel maken met E-Gold en alle centrale banken opblazen.”

Het liep niet goed af, zei Thiel. Hij vertelde over beschuldigingen van fraude, aansprakelijkheid en een juridische schikking met E-Gold. Hij zei dat hij dacht dat Satoshi misschien een van de ongeveer 200 mensen was op die eerste bijeenkomst en waarschijnlijk geleerd heeft van E-Gold’s mislukkingen.

Bitcoin was het antwoord op E-Gold, en Satoshi leerde dat je anoniem moest zijn en dat je geen bedrijf moest hebben,” zei Thiel. “Zelfs een bedrijf of een bedrijfsvorm was te veel verbonden met de overheid.”

“De overheid zou hem arresteren”

De peer-to-peer digitale munt werd geboren op Halloween 2008 met de publicatie van een onderzoeksartikel getiteld “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”. De publicatie werd ondertekend door iemand of een groep die de naam Satoshi Nakamoto droeg. Het achterhalen van de ware identiteit van de bedenker is sindsdien een van de favoriete gezelschapsspelletjes geworden van crypto-liefhebbers. 

Thiel zei dat hij niet is teruggegaan om uit te zoeken wie die ene persoon op het strand zou kunnen zijn geweest, en hij waarschuwde tegen te veel speculatie, die volgens hem de “anti-crypto” kant zou kiezen. 

Digitale portefeuilles die aan Satoshi worden toegeschreven bevatten meer dan 1 miljoen Bitcoins. Dat geeft het inactieve bezit een huidige marktwaarde van ongeveer 64 miljard dollar.

“Als we wisten wie het was, zou de overheid hem arresteren,” waarschuwde Thiel.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20