Het Pentagon richt een eigen UFO-branche op, mening onder amateuronderzoekers verdeeld: “Er is een aantoonbare geschiedenis van geheimhouding”

De Amerikaanse overheid gaat voor het eerst in decennia opnieuw UFO’s serieus bestuderen via een nieuwe branche van het Pentagon. Volgens hobbyisten gaat het om een historische stap naar meer erkenning voor het onderzoek naar buitenaardse bezoekers… of om een list van de overheid om de informatie omtrent UFO’s te controleren.

Toch wel een beetje onder de radar: vlak voor Nieuwjaar werd er in de VS een wet ondertekend die de overheid toelaat om een nieuw agentschap op te richten om unidentified flying objects, beter gekend als UFO’s, te bestuderen. De hernieuwde aandacht van de overheid voor deze onverklaarde fenomenen zaait verdeeldheid binnen de rangen van een losse gemeenschap van activisten en onderzoekers, die al jarenlang jaagt op bewijs dat we niet alleen zijn in het heelal.

De clausule voor de oprichting van het nieuwe agentschap zit verscholen in sectie 1683 van de omvangrijke National Defense Authorization Act. Sommige amateuronderzoekers menen daarom dat onderzoek naar deze mysterieuze verschijnselen door de overheid wordt gezien als een potentiële bedreiging voor de supermacht. “Onze nationale veiligheid berust op superioriteit vanuit de lucht en deze verschijnselen vormen een uitdaging voor onze dominantie”, zei Amerikaans senator Kirsten Gillibrand tegen NBC over deze kwestie. 

Het zou al decennialang geleden zijn sinds Washington het onderzoek naar UFO’s nog serieus nam. De oprichting van de nieuwe branche van het Pentagon zou dus ook kunnen leiden tot een destigmatisering van het speurwerk naar buitenaards leven. Maar niet iedereen in de gemeenschap van UFO-watchers is even opgewekt over de plannen van Washington.

“Er zijn altijd al aanzienlijke middelen besteed aan deze zaak binnen de overheid”

Verschillende sleutelfiguren in de gemeenschap van UFO-watchers geloven dat de overheid al decennialang het grootste geheim uit de geschiedenis zorgvuldig bewaart. De autoriteiten zouden namelijk wel eens op de hoogte kunnen zijn van buitenaardse bezoekers. Dat de Amerikaanse federale overheid dus dit nieuwe agentschap uit de grond stampt, schiet bij velen van hen in het verkeerde keelgat. Zij vrezen dat de overheid opnieuw de volledige controle wil over de beeldvorming rond UFO’s. Het werd volgens hen sinds enkele jaren net opnieuw sociaal aanvaardbaar om in het openbaar te speculeren over bizarre fenomenen die worden opgemerkt. Zelfs voormalige Amerikaanse presidenten, zoals Barack Obama, spraken al in het openbaar over UFO’s. In mei 2021 gaf Obama toe op The Late Late Show dat er “verschillende UFO-waarnemingen zijn die de autoriteiten nog steeds niet kunnen verklaren”.

Op internetfora zoals AboveTopSecret, een slagader voor ufologie, wordt er druk gedebatteerd over de vraag of de nieuwe Pentagon-tak het einde van de doofpotaffaire rond UFO’s zal inluiden of de heropleving ervan betekent. “Dit is een onderwerp met een aantoonbare geschiedenis van geheimhouding, en alles wat een nieuwe openheid over de informatie ontbeert, is onderhevig aan meer, mogelijk ongepaste, controle,” zei Ron James, woordvoerder van het Mutual UFO Network, tegen NBC. “Wij geloven dat er altijd al aanzienlijke middelen aan deze zaak zijn gewijd binnen de overheid”, besluit James.

Verschillende activisten klaagden ook over het gebrek aan een burgerlijke partij binnen het nieuwe Pentagon-bureau. Alle baanbrekende bevindingen zullen gewoon geheim gehouden worden, menen zij.

“Geen nieuw ‘psyops’-programma, maar een poging om een embargo op de waarheid te beëindigen”

Tenslotte is er nog Stephen Bassett, een lobbyist die zich in Washington inzet om de Amerikaanse overheid een “buitenaardse aanwezigheid” formeel te laten erkennen. Hij ziet de oprichting van de nieuwe branche van het Pentagon als een overwinning van het collectieve werk van de gemeenschap van UFO-onderzoekers. Maar Bassett wijst ook op het ultrasceptische karakter van die gemeenschap.

“Dit is geen nieuw ‘psyops’-programma. Het is een geplande poging om een embargo op de waarheid te beëindigen”, zei Bassett. “Hoewel ik waardering heb voor degenen die sceptisch zijn, heeft die groep geprobeerd om de donkere kant van elke ontwikkeling te vinden – de verborgen hand. Dit is een ommekeer die teweeg is gebracht door het werk van duizenden mensen en activisten gedurende 70 jaar. Maar sommige van deze mensen kunnen niet anders dan het zien als een slimme ‘black ops’-missie”, besluit Bassett.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.