1 op 2 Belgen heeft 2.800 euro pensioen nodig om rond te komen, maar haalt dat niet

De financiële voorbereiding van het pensioen is voor velen een lastige zaak. Het is dikwijls ingewikkeld en niet altijd transparant. Daarnaast blijkt uit analyse dat veel Belgen dreigen op latere leeftijd moeilijk rond te komen met hun pensioen. De applicatie Easyvest wil helpen daarin verandering te brengen.

Wie weet hoe zijn huidig pensioenplan loopt of hoe dat eruit zag bij een vorige werknemer? Om dit te vereenvoudigen, is het vanaf heden mogelijk om via je eigen smartphone op de hoogte te blijven van die zaken. Door toegang te verlenen aan itsme, zal de app via je digitale (overheids)gegevens snel en duidelijk een overzicht tonen van je pensioenplanning. Verder is het ook mogelijk op financiële transacties te raadplegen.

Hoe gaat dat in zijn werk?

Om dat overzicht samen te stellen, wordt er rekening gehouden met alles wat op je naam staat. Dat kan gaan van groepsverzekeringen en pensioenspaarfondsen tot VAPZ- en ITP-plannen. Omdat nieuwe spaarplannen pas op het einde van het jaar (automatisch) worden ingebracht, en niet iedereen daarop wil wachten, maakt Easyvest het ook mogelijk om manueel informatie in te brengen.

Eenmaal je de app met itsme hebt verbonden, zal de planner een simulatie tonen van wat je – wanneer je met pensioen gaat – zal ontvangen indien je geen verdere investeringen aangaat. Dat zal gebeuren rekening houdend met de gemiddelde levensverwachting van de Belgische man of vrouw en een gemiddelde inflatie van 2 procent. Uiteraard weet intussen iedereen dat de huidige inflatie ver boven dat cijfer ligt, maar de ontwikkelaars rekenen op de inflatiedoelstelling van de Europese Centrale Bank die op 2 procent ligt. “Anderzijds gaan we ervan uit dat voor de komende 40 jaar de gemiddelde jaarlijkse inflatie niet verder beïnvloed zal worden”, klinkt het.

“Zorgen voor later”, is dat wel zo?

Uit cijfers van Easyvest blijkt dat 50 procent van de pensioengerechtigde mensen gemiddeld 2.800 euro per maand spendeert; 900 euro aan huisvesting, 700 euro aan vrije tijd en het overschot aan voeding en dagelijkse uitgaven. Volgens de ontwikkelaars zal bij velen de berekening van het pensioen wellicht te laag uitkomen om later comfortabel te zitten. Daarom zullen uiteindelijk veel mensen “verplicht” zijn te beginnen sparen om aan die doelstelling te voldoen. De applicatie zal dan op basis van de berekeningen mogelijks ook voorstellen om een spaarplan op te starten. Daarin zal de pensioenplanner aangeven hoeveel je maandelijks opzij zal moeten zetten om de kloof in te korten.

Huidige economische situatie

De vraag die vooral luidt: is het wel verstandig om in huidige tijden een extra centje opzij te zetten wanneer iedereen alles bijeen krabbelt om het hoofd boven water te houden? Volgens Easyvest wel: “Het is altijd beter om extra te beleggen wanneer de markt laag staat. Veel beleggers hebben echter de neiging om het tegenovergestelde te doen”.

Voor wie graag zijn persoonlijk dossier wil inkijken, kan de applicatie in de Google Play Store (Android gebruikers) of App Store (iOS-gebruikers) terugvinden.

Meer