Maar 3 procent van de elektrische auto’s wordt gekocht door particulieren

© Gocar
door Gocar.be - David Leclercq
gepubliceerd op om

De transitie naar de elektrische auto is volop bezig, maar krijgt de jongste weken te maken met veel onvoorziene obstakels die grotendeels te wijten zijn aan de economische situatie. Vooral de plotse stijging van de prijzen van energie en elektriciteit dreigt de overgang te vertragen, simpelweg omdat een batterij opladen duurder wordt dan een brandstoftank vullen.

Om de elektrische transitie niet te missen (die eigenlijk een verplichte transitie is, waarover de Europese Commissie onderhandelt), verzoekt Touring de regering om krachtige beslissingen te nemen als ze haar doel van een groener wagenpark wil bereiken. In werkelijkheid blijkt de verkoop niet schitterend.

Toegegeven, de elektrische auto is om fiscale redenen een must voor bedrijven en zelfstandigen (door de aftrekbaarheid), maar bij particulieren is het een heel ander verhaal. Volgens Touring zou slechts 3,3 procent van de nieuw aangekochte elektrische auto’s gekocht worden door particulieren, wat toch heel weinig is.

Prijzen remmen af

De hoge verkoopprijzen van elektrische auto’s blijven natuurlijk het eerste obstakel, maar er is nog een andere (en onverwachte) variabele waarmee je rekening moet houden: de prijs per kWh die de voordelige gebruikskosten die elektrische auto’s tot nu toe hadden bijna volledig tenietdoet. Volgens Touring dreigt deze situatie een slechte zaak te worden voor de groei van de verkoop van elektrische auto’s op ons grondgebied.  

Les ventes de voitures électriques prennent de l’ampleur, mais pas chez les particuliers...

De enige troef om de doelstellingen te halen, zou daarom de invoering van een autofiscaliteit zijn die (eindelijk) het voordeel geeft aan wagens die milieuvriendelijker zijn. Touring constateert dat alleen Vlaanderen hiertoe maatregelen heeft genomen en dat de (positieve) resultaten zichtbare zijn, maar dat dit alleen mogelijk is door een belastingvermindering te verlenen.

Beleid aanpassen

Het huidige beleid moet aangepast worden, stelt Touring, want het Belgische wagenpark blijft verouderen, wat natuurlijk schadelijk is voor de uitstoot van broeikasgassen (auto’s verbruiken meer) en voor de uitstoot van vervuilende stoffen (NOx, fijnstof enzovoort).

Zeker in de afgelopen maanden zijn de koopkrachtdaling en de onzekerheid over de toekomst natuurlijk geen factoren die de transitie helpen.

Deze visie wordt gedeeld door FEBIAC (de Belgische federatie van autofabrikanten), dat benadrukt dat het prijsverschil tussen een thermisch en elektrisch model te groot blijft en dat het kunstmatig moet verzacht worden door de staat, tenminste voor een bepaalde periode. Dit moet het mogelijk maken om het aantal elektrische auto’s te vergroten en dus de productiekosten en de prijzen te verlagen. Een aankooppremie of belastingaftrek (zoals voor pick-ups bijvoorbeeld, hoewel dit in Wallonië niet meer bestaat) zouden de voorkeursoplossingen moeten zijn.

Volgens FEBIAC richt de overheid haar vergroeningsinspanningen momenteel alleen op de bedrijfswagens en is het hoog tijd om ook inspanningen te leveren voor particuliere kopers.

Meer
© Gocar

Porsche 928 Nebula: van sportwagen tot kunst

Neen, dit is niet het werk van een tuner uit de jaren negentig. Deze Porsche 928 uit 1978 werd grondig onder handen genomen door kunstenaar Daniel Ashram en ontwerper Khyzyl Saleem om hem veel speelser en origineler te maken dan het origineel. Je ziet koetswerkelementen van de 911 type 996, maar ook nieuwe voor- en achterbumpers, een spoiler, opnieuw ontworpen spiegels en lichten met een nieuwe look. Kleurencontrast Deze creatie heet Nebula en dat wordt meteen duidelijk door de lichtsignatuur in het midden van de achterkant. In tegenstelling tot de roze buitenkant is het interieur bekleed met een paars suède-achtig materiaal. Ook het stuurwiel werd opnieuw ontworpen en de complexe vorm ervan is opmerkelijk. Niet te koop De motor werd dan weer ongemoeid gelaten: het gaat om een 4.5 V8 met 450 pk, gekoppeld aan een automatische vierversnellingsbak. De auto, die op witte velgen met een vreemd design staat, is tien dagen lang te zien op de SXSW-conventie in Austin, Texas. Het is niet de bedoeling om hem op de markt te brengen.

door Maxime Hérion

Morgan Plus 4 Spiaggina: koningin van het strand

In de jaren zestig lanceerden enkele miljardairs de mode van de zogenaamde strandauto’s, vaak met de hand gebouwd op basis van populaire modellen. Ze werden aangepast aan het openluchtleven en verloren hun deuren, ramen en overbodige aankleding. Ze werden gebruikt als dienstvoertuigen voor jachten en geïnspireerd door de stijl van de scheepsarchitectuur, met bijvoorbeeld houten latten of elementen uit rotan. Charmant en gebruiksvriendelijk Een fervente Morgan-verzamelaar wilde deze stijl toepassen op een unieke auto. Daarom vroeg hij de Britse firma om voor hem een strandmodel te bouwen, wat ongezien is in de geschiedenis van het bedrijf. Het resultaat is de Spiaggina (‘strand’ in het Italiaans), gebaseerd op een grondig aangepaste Plus Four: het koetswerk werd achteraan verlengd en de deuren werden verwijderd. Het interieur bestaat uit twee lederen zetels. Uit de prachtige teakhouten vloer komen nog twee zitjes tevoorschijn. Het dak is van aluminium en heeft twee delen die opengaan, terwijl de kofferklep het gemakkelijk maakt om kisten champagne of eten in te laden voor het volgende feest op het jacht. Uiteraard is het kwaliteitsvolle leder alomtegenwoordig in deze wereld van luxe en vakmanschap. Ontspannen rijden Het lijkt misschien een detail, maar de Morgan Plus Four Spiaggina heeft een automatische versnellingsbak voor een ontspannen ritje langs de zee. De prijs van dit speeltje werd niet onthuld, maar je kunt al raden dat die door het vele maatwerk ongetwijfeld zeer hoog ligt.

door Maxime Hérion
© Gocar

Nostalgie: een replica van de auto van Starsky et Hutch

Als je ouder bent dan 30 jaar, zal je je zeker nog de televisieserie Starsky and Hutch herinneren. Deze reeks werd opgenomen tussen 1975 en 1979 en beschrijft de heldendaden van twee politieagenten, David Starsky en Kenneth “Ken” Hutchinson “Hutch”, die streden tegen de misdaad in de straten van Bay City, een denkbeeldige stad. Met de slogan “Huggy the good pipes” achtervolgden ze de criminelen achter het stuur van een nogal opvallende auto: een Ford GranTorino Coupé uit 1975 met een rood koetswerk en een witte striping. Deze auto, die meestal bestuurd werd door Starsky, raasde vaak op volle snelheid door de kleine straatjes van de stad en ramde daarbij zeer veel vuilnisbakken die in de weg stonden! Grote V8 Toch werd deze legendarische auto niet erg gewaardeerd door acteurs Paul Michael Glaser en David Soul die hem veel te flitsend vonden voor een politieauto. Wat ze er ook van dachten, deze Ford werd gebruikt in alle afleveringen tot het einde van de serie. Uitgerust met een 6,6 of 5,8 liter V8, werd de derde generatie van de Gran Torino verkocht tot 1976 en genoot een aanzienlijk succes dankzij de serie. Volledig uitgerust Een replica van de auto van Starsky en Hutch is momenteel te koop op de online veilingsite ‘Bring a Trailer’. Deze auto dateert uit 1975 en is uitgerust met een 7 liter V8-motor gekoppeld aan een 3-traps automatische transmissie. Hij staat op dezelfde velgen als in de serie – US Mags – en heeft zelfs een zwaailicht en een kopie van de kentekens! Er ontbreekt dus niets om in de voetsporen van deze bekende politieagenten te treden!

door Maxime Hérion
© Gocar

Wallonië flitst zonder tolerantiemarge

Automobilisten worden steeds strenger beteugeld. Het aantal controle- en repressiemaatregelen neemt toe. Zo werd in de zomer van 2022 beslist om de tolerantiemarges van vaste of mobiele flitspalen te harmoniseren. Concreet betekent dit dat flitspalen voortaan slechts werken met een wettelijke technische marge van 6 procent. Op autosnelwegen wordt dus elke overtreder die meer dan 129 km/u rijdt effectief geflitst. Op secundaire wegen die beperkt zijn tot 70 km/u bedraagt deze marge slechts 4 km/u en ligt de drempel dus op 74 km/u. De regels lijken echter opnieuw te veranderen, want vanaf woensdag 15 maart 2023 zullen twaalf in Wallonië geïnstalleerde flitspalen zonder tolerantiemarge werken. Eén kilometer per uur te veel en je krijgt dus een boete. Dit initiatief maakt deel uit van het project ‘Slow Down’ van de FOD Justitie en volgt op een eerste proefproject dat in oktober 2021 op zeven Belgische autosnelwegen werd uitgevoerd, blijkbaar met succes. Waar staan de twaalf radars? Er zijn twaalf radars geplaatst op de wegen in het zuiden van het land. Ze zijn verspreid over het hele grondgebied, met twee radars per provincie en twee in het arrondissement Eupen. Volgens de autoriteiten werden deze radars geplaatst op strategische locaties, namelijk zones die volgens het Waalse verkeersveiligheidsagentschap AWSR het hoogste ongevallenrisico hebben. Voor het openbaar ministerie is het een kwestie van “een dynamiek op gang te brengen om de verkeersveiligheid op onze wegen en autosnelwegen te versterken”, klinkt het in een persbericht. Daarin wordt ook benadrukt dat België nog lang geen goede leerling is qua verkeersveiligheid. Als dit tweede proefproject een succes wordt – als het aantal overtredingen dus haalbaar is voor het strafrechtelijk ecosysteem van politie, parket en rechtbanken – dan zullen de tolerantiemarges overal geleidelijk verdwijnen. Dat zou een ernstige verandering betekenen in de dagelijkse praktijk. De geringste afwijking zal niet langer getolereerd worden, zelfs niet te goeder trouw. Hoeveel kost het? Ter herinnering: in zones met 30 km/u krijg je voor een overschrijding van de maximumsnelheid met 1 tot 10 km/u een boete van 53 euro. Bij een overschrijding van 11 tot 30 km/u is dat een forfait van 53 euro plus 11 euro voor elke extra km/u. Op andere wegen wordt dezelfde logica toegepast, maar bedraagt de prijs per overschreden km/u 6 euro tussen 11 en 30 km/u (daarboven wordt de zaak automatisch doorverwezen naar de politierechter). Meer dan ooit is het dus belangrijk om goed op te letten.

door David Leclercq
© Gocar

Kia EV6 77 kWh: de veelzijdige EV

  Het unieke silhouet van de KIA EV6 verhult een auto vol kwaliteiten en met een zelden geziene veelzijdigheid voor een elektrische auto. Het bewijs: dit model kreeg de felbegeerde titel ‘Auto van het Jaar 2022‘. Als erkenning kan dat tellen! Dit is het resultaat van het werk van de ingenieurs van Kia en hun wens om de gebruiker centraal te stellen. De Kia EV6 is leverbaar met een batterij van 77,4 kWh die een echt veelzijdig gebruik mogelijk maakt, omdat zijn rijbereik dicht bij een klassieke auto met een verbrandingsmotor ligt: 528 km volgens de WLTP-cyclus (en nog steeds 506 km voor versies met vierwielaandrijving). Niet slecht! Democratisch tarief Dit maakt de Kia EV6 speciaal: hij wordt aangeboden voor een bijzonder aantrekkelijke prijs van 54.490 euro. Toegegeven, dat is nog steeds een stevig bedrag, maar noteer daarbij dat dit model rijkelijk is uitgerust en ook oplaadtechnologie aan boord heeft die de gebruiker een ongeëvenaarde flexibiliteit biedt. Een blik op het prijskaartje overtuigt u zeker van dit zeer complete aanbod: een volledig digitaal dashboard met gebogen 12,3” scherm, Smart Key “handsfree” toegang, full-LED-verlichting, een automatisch airco, 19” velgen of een adaptieve cruise control met een assistentie specifiek voor snelwegroutes. En dit geldt al voor het basismodel, dat dus al meer dan compleet is uitgerust! Sterke prestaties Hoewel het om een basismodel gaat, biedt de Kia EV6 Air 77 kWh toch de verfijning van de elektrische topmodellen, zoals het ultrasnelle 800V-laadsysteem dat de batterij in slechts 18 minuten van 10 naar 80% kan bijladen. Op de markt is dat bijna uniek, zeker in deze prijsklasse! En dat is nog niet alles: er is ook een batterijverwarmingssysteem voorzien, evenals een gloednieuw voorverwarmingssysteem. Dit zijn allemaal voordelen voor een lange levensduur en meer efficiëntie. Concreet ontwikkelt de enkele motor van de Kia EV6 Air 229 pk, wat hem meer dan overtuigende prestaties bezorgt met een topsnelheid van 188 km/u en een sprint van 0 naar 100 km/u in 5,2 s. Een echte GTI die dagelijks wordt gewaardeerd dankzij zijn formidabele vermogen om comfort en rijplezier te combineren. Kortom, Kia beheerst zijn materie en geeft zichzelf de middelen om een breder publiek te overtuigen. We juichen deze voortdurende inspanningen toe, die uiteraard zullen worden voortgezet.

door De Redactie

Mitsubishi Outlander beleeft comeback in Europa

De nieuwste generatie van de Mitsubishi Outlander, die sinds 2022 in de VS en Azië wordt verkocht, komt volgend jaar ook in enkele Europese landen op de markt. Deze plug-inhybride SUV onderscheidt zich door zijn ruime interieur dat plaats biedt aan zeven personen. Ook de bagageruimte is enorm, met een capaciteit tot 2.257 liter wanneer je de achterbank neerklapt. Mooi rijbereik De Outlander PHEV heeft een batterij van 20 kWh waarmee hij tot 87 km volledig elektrisch kan rijden. De batterij opladen van 10 tot 80 procent duurt ongeveer 40 minuten. Voorlopig geeft het Japanse merk de technische kenmerken van zijn SUV nog niet vrij. De Amerikaanse versie heeft een 2.4-benzinemotor en twee elektromotoren die samen 248 pk en 332 Nm ontwikkelen. Enige echte Mitsubishi Mitsubishi lanceert dit jaar de nieuwe ASX, een Renault Captur met ander merklogo, en de Colt, een lichtjes vermomde Clio. Met de Outlander, wel een puur Japans product, keert het merk twee jaar na zijn vertrek terug naar het oude continent met een klein en ongeïnspireerd gamma.

door Maxime Hérion
© Gocar

Wordt parkeren binnenkort duurder voor SUV’s?

Moet je binnenkort meer betalen voor je parkeerplaats als je in een SUV rijdt? In ons land kent dit idee nog niet veel bijval, maar het leeft wel in de buurlanden, vooral in Frankrijk, waar de groenen ernstig nadenken over deze formule om de eigenaars van deze voertuigen die als zwaarder en vervuilender worden beschouwd, nogmaals te ‘straffen’. Voor de verdedigers van het project zijn de SUV’s inderdaad “zwaar en groot” wat indruist tegen de noodzakelijke aanpassing van de stad aan de klimaatverandering, verklaart David Belliard, het hoofd van Transport bij de stad Parijs, op de sociale netwerken. Hij beweert dat SUV’s verantwoordelijk zijn voor klimaatverandering en dus zorgen voor de problemen waarmee steden de komende jaren te maken zullen krijgen (droogte, overstromingen, enz.). Niet alleen in Parijs De visie van de stad Parijs (waarvan de burgemeester Anne Hidalgo is) over de auto was al bekend: zij wil hem steeds meer verdrukken. Maar dit plan om SUV’s meer te belasten krijgt ook elders in Frankrijk meer bijval, vooral in de stad Grenoble waar de burgemeester, Eric Piolle (Europe Ecologie Les Verts), op France Inter zei dat hij ook zo’n maatregel overwoog. Het is dus geen losstaand geval en de aangevoerde argumenten zijn verrassend: “Omdat ze groter zijn, nemen ze meer ruimte in beslag op straat, vertelde hij aan onze collega’s. Dit betekent dat voetgangers- en fietsovergangen minder goed functioneren. SUV’s nemen meer plaats in de openbare ruimte in, omdat mensen ze niet in hun garages kunnen plaatsen die niet op hun maat zijn ontworpen. In feite brengt dit de rest van de bevolking in gevaar“, zei de burgemeester. De vraag is hoe de inwoners van Grenoble dit nieuws onthalen, want zij gebruiken veel SUV’s en 4×4’s vanwege het reliëf in de regio. Binnenkort ook in België? Je kan lachen met deze politieke fratsen, maar noteer dat het debat rond een hogere belasting op het parkeren van SUV’s ook in België aan de gang is. Touring bekritiseerde het project al en verklaarde dat “het idee niet haalbaar is … en dat het niet mogelijk is om voertuigen te beoordelen op basis van hun koetswerktype. Inderdaad, hoe kan men dit echt controleren tussen de overvloed aan varianten van SUV’s en crossovers? Daarnaast kan je je ook afvragen wat er dan moet gebeuren met elektrische auto’s die ook veel zwaarder zijn door hun accu’s en die ook bijna allemaal het uiterlijk aannemen van …   SUV! Voor Touring is de enige manier om deze auto’s te differentiëren het invoeren van een autobelasting op basis van de milieukenmerken van de auto’s. Maar dat moet natuurlijk wel doordacht gebeuren. Touring hekelt ook het misleidende argument van veiligheid van SUV’s, omdat ze geen lagere scores krijgen in de crashtests georganiseerd door Euro NCAP. Zelfs niet bij het onderzoeken van een botsing met een voetganger. La Dernière Heure nam contact op met de groep Ecolo-Groen in België om informeren wat hun bedoelingen zijn in deze kwestie. Zoals verwacht zijn de Groenen tegen deze zwaardere en vervuilende voertuigen, maar ze zijn niet van plan om de eigenaars meer te laten voor parkeren, want ze geven de voorkeur aan lage-emissiezones. Oef!

door David Leclercq
© Gocar

Markt tweedehandsmotoren stuikt in elkaar door keuring

De tweedehandskeuring van motorfietsen is in ons land verplicht sinds 1 januari 2023. En dat effect is duidelijk te merken op de markt die de voorbije maanden ongeziene klappen kreeg. “De tweedehandsmarkt voor motorfietsen is zoals verwacht in elkaar gestuikt: in februari werden er -30,7% minder verkocht dan in februari 2022 en zelfs –38,8% minder dan in februari 2021. Gecumuleerd over de twee eerste maanden van het jaar betekent dat een daling van -22,1% of een verlies van 1.825 eenheden”, vat Filip Rylant, woordvoerder van mobiliteitsfederatie Traxio, de situatie samen. Bron: Traxio Prijsdaling verwacht Het effect van de nieuwe tweedehandskeuring van motorfietsen is dus zeker niet te onderschatten. Traxio vermoedt dat de particulieren nu sneller geneigd zijn om hun motor over te laten aan een dealer of aan een opkoper zodat ze zelf niet naar de keuring voor de verkoop moeten gaan. Een andere mogelijkheid is dat er meer dan vroeger tweedehandse motoren in de buurlanden zullen terechtkomen. De verwachting is dan ook dat de particuliere verkoper in die gevallen minder gaat krijgen voor zijn motorfiets, en mogelijks dat de prijzen op de tweedehandsmarkt in het algemeen zullen dalen. Ook de motorhandelaars zijn niet echt blij met de nieuwe situatie die door de motorkeuring is ontstaan. Zij hebben ondertussen vaak de nodige apparatuur aangekocht voor bijvoorbeeld de afstelling van de lichten en de decibelmeting. Maar door het beperkte aantal stations dat motorkeuringen doet, moeten ze vaak ver rijden voor een technische keuring en ook de wachttijden beginnen op te lopen. Nieuwmarkt flakkert op Terwijl de markt voor tweedehandsmotoren in een malaise zit, kent de markt van nieuwe motorfietsen weer een heropleving. In februari werd een stijging van het aantal inschrijvingen met +7,6% genoteerd. Dat is volgens Traxio te danken aan de grotere beschikbaarheid van motorfietsen bij de invoerders. Vaak gaat het nog over leveringen van bestellingen die eerder in 2022 werden gedaan. Uit de inschrijvingscijfers blijkt wel dat Vlaanderen momenteel wat achterloopt op Brussel en Wallonië.

door Alain De Jong
© Gocar

Hoe lang wachten op een nieuwe elektrische auto?

De autoproductie raakte de voorbije jaren meermaals verstoord. Eerst door de coronapandemie, waardoor de vraag plots sterk terugviel en de heropstart achteraf moeizaam verliep door de haperende toeleveringsketen. En daarna zorgde het conflict in Oekraïne voor een nieuwe schaarste van onderdelen en grondstoffen, zodat de levertijden bij vele merken opnieuw opliepen. Vooral elektrische modellen werden het zwaarst getroffen omdat zij meer elektronische componenten aan boord hebben, die een tijd moeilijker geleverd konden worden. En natuurlijk speelde ook de toegenomen vraag naar elektrische modellen in West-Europa hierbij een rol. Dat zorgde namelijk ook voor bijkomende transportproblemen om de geproduceerde wagens allemaal bij de dealers te krijgen. Het resultaat was dat de levering van een nieuwe elektrische auto geen paar weken of enkele maanden meer duurde, maar gauw tot een jaar of zelfs twee jaar kon oplopen. Hoe zit dat intussen? Tussen 2 en 20 maanden wachten De website E-gear deed een onderzoek en dat leert dat de ellende op de EV-markt grotendeels voorbij is. Uit het onderzoek blijkt dat de de gemiddelde levertijd voor een nieuwe elektrische auto momenteel 10,8 maanden bedraagt. Sommige modellen krijg je bijna meteen geleverd. Zo moet je op de Tesla Model Y slechts een goede 2 maanden geduld oefenen, terwijl ook de Mercedes EQE, de BMW iX en de Audi Q8 e-tron doorgaans eveneens binnen de 5 maanden worden voorgereden. Volgens de data van E-gear gaan de leveringen het minst vlot bij de Koraanse merken: op de Hyundai Ioniq 5 moet je gemiddeld 17 maanden wachten en op de KIA EV6 zelfs meer dan 20 maanden. Bron: E-gear Onmiddellijk leverbaar uit voorraad Noteer dat er op de EV-markt ook alternatieven zijn voor wie niet zo lang op een nieuwe elektrische auto kan of wil wachten. Vooral de Chinese merken houden een goede voorraad aan, al betekent dat vaak wel dat de keuze qua kleur en uitrusting beperkt is. Dat geldt onder meer voor BYD, dat dit jaar de Atto 3, Tang en Han in Europa lanceert en er prat op gaat deze modellen zeer snel te kunnen leveren. Ook de Seres 3 is onmiddellijk leverbaar bij invoerder One Automotive. UPDATE: De Belgische KIA-invoerder meldt dat de levertijd voor de EV6 intussen geslonken is tot gemiddeld 13,5 maanden. Dat is goed nieuws!

door Alain De Jong
© Gocar

30 jaar geleden kwam de Citroën Xantia op de markt

Citroën onthulde de Xantia in première op het Autosalon van Genève in 1993. Hij werd voltooid door Daniel Abramson in het designcentrum van Citroën op basis van een voorstel van het Italiaanse ontwerpbureau Bertone en volgde de in 1982 gelanceerde BX op. In vergelijking met die laatste werd de look radicaal anders: dynamisch, vloeiend en robuust. De nieuwe berline nam enkele lijnen van de XM over en legde de basis voor een nieuwe stilistische merkidentiteit. Dankzij zijn vernieuwende stijl werd de Xantia in 1993 uitgeroepen tot mooiste auto van het jaar. Aan de weg gekleefd Tijdens zijn negen productiejaren kende de Xantia verschillende evoluties. Oorspronkelijk was hij verkrijgbaar in twee versies (SX en VSX), met drie verschillende motoren. De topversies waren uitgerust met het hydropneumatische Hydractive II-systeem, een elektronisch gestuurd veersysteem dat de rolneiging verminderde en de wegligging verbeterde, zonder afbreuk te doen aan het comfort. In 1994 kwam de vooruitstrevende Activa-versie op de markt, met het Hydractive II-systeem, aangevuld met twee cilinders die voorkomen dat het voertuig meer dan 0,5° overhelt. Zo beschikte de Xantia over tien veerbollen en kon volledig vlak draaien. Deze technologie leidde tot de ontwikkeling van specifieke banden met de fabrikant Michelin. In 1995 kwam de Xantia break op de markt en twee jaar later kreeg de Xantia een facelift. In 1998 introduceerde de Xantia de gloednieuwe 2.0 HDi, een turbodieselmotor met gemeenschappelijke inspuitbuis onder hoge druk. Nieuw tijdperk De Xantia legde de lat veel hoger dan de BX op het vlak van comfort en interieurafwerking. Hij betekende het begin van een nieuw tijdperk voor Citroën, met modernere en meer consensuele producten. Ondanks het grote commerciële succes is de Xantia nog niet doorgebroken op de markt van de verzamelaars. Wellicht schrikken zijn zeer moderne uiterlijk en te conservatieve karakter verzamelaars af, hoewel de zeldzame Activa-versies tegen steeds hogere prijzen verkocht worden aan liefhebbers, vooral in Frankrijk en Nederland.

door Maxime Hérion

Ford Puma ST Powershift: het perfecte compromis?

De voorbije jaren was de Ford 1.0 Ecoboost driecilinder, die opviel door zijn soberheid en vlotte prestaties, de referentie op de markt voor kleine benzinemotoren. Het merk verkoos de krachtigste versie (160 pk) om de nieuwe Puma ST Powershift mee uit te rusten. Dankzij een 48V milde hybridisatie die 10 extra pk toevoegt heeft deze mechaniek ook een koppel van 248 Nm. Redelijk verbruik Ford koos verder voor een automatische transmissie: de Powershift, een gerobotiseerde 7-versnellingsbak die vlot rijden in de stadsverkeer toelaat en ook handmatig gebruikt kan worden. Assertiever rijden kan nog steeds in de sportmodus, als je even minder op het verbruik wil letten. Het gemiddelde WLTP-verbruik bedraagt 6,3l/100 km. Sportchassis Voor meer rijplezier kreeg de Puma ST Powershift het onderstel van de Puma ST 1.5 200 pk en zijn bijzonder sportieve afstellingen.  De besturing is ook geleend van de sportievere versie van deze SUV voor meer responsiviteit. Uiterlijk is de Puma ST Powershift herkenbaar aan zijn 19” wielen, zijn 6 specifieke kleuren waaronder Azzura Blue en zijn zwart gespoten koetswerkelementen (spiegels, kofferspoiler, enz.).

door Maxime Hérion
© Gocar

Buzz: elektrische motor rijdt 155 km/u op ijs

De elektrificatie van het vervoer geldt op termijn voor alle transportmiddelen. Dus ook voor motorfietsen, waarvan het elektrische aanbod eveneens snel aangroeit. Op zich zijn tweewielers best geschikt, omdat ze vaak in de periferie worden gebruikt voor relatief korte trajecten en dus geen al te grote batterij nodig hebben. Tegelijk biedt een elektromotor zeer degelijke sprintcapaciteiten door het onmiddellijk beschikbare koppel. Toch bestaat er nog heel wat twijfel over de kwaliteiten van een e-bike, net zoals bij een elektrische auto. Daarom besloot het Zweedse merk RGNT een stunt uit te halen die zeker de aandacht zou trekken en alle twijfels over de prestaties van een elektrische motorfiets moest wegnemen: een snelheidsrecord op ijs vestigen! Meerdere records Deze recordpoging vond eind februari plaats tijdens het Speed Weekend op het bevroren meer van Arsunda in Zweden. Timmy Eriksson, een ingenieur van RGNT was ook de piloot van dienst en ging er inderdaad als een pijl van door. Op de RGNT Aurora haalde hij een topsnelheid van 155,14 km/u, wat goed was voor een nieuw snelheidsrecord op ijs voor een elektrische motorfiets. In de vlucht vestigden Eriksson en RGNT ook nog de records van snelste elektrische A1-motor op ijs (135,03 km/u) en snelste elektrische productiemotor op ijs (114,3 km/u). Sterk!

door Alain De Jong
© Gocar

Elektrische auto’s verminderen klantentevredenheid

J.D. Power is de wereldberoemde Amerikaanse organisatie die jaarlijks de betrouwbaarheid van auto’s en de klantentevredenheid analyseert. Voor de editie van 2023 werden meer dan 64.000 automobilisten ondervraagd om de nodige statistieken te verzamelen. En de resultaten zijn opmerkelijk: voor het eerst in 28 jaar daalt de score met twee punten tot 846 op 1.000. De analyse is duidelijk: het zijn de bestuurders van elektrische auto’s die de tevredenheid naar beneden trekken. Hun score ligt gemiddeld 42 punten lager dan die van de eigenaars van auto’s met een verbrandingsmotor. Dit is verrassend, aangezien elektrische auto’s qua onderhoudskosten de reputatie hebben goedkoper te zijn. J.D. Power trok op onderzoek en identificeerde twee belangrijke redenen voor deze ondermaatse prestatie. Veel terugroepacties Hoewel elektrische auto’s minder bewegende onderdelen bevatten en dus minder kwetsbaar zijn voor mechanische defecten, worden ze tot twee keer zo vaak teruggeroepen naar de werkplaats voor herstellingen. Bovendien klagen eigenaars of gebruikers van elektrische auto’s over het gebrek aan bekwaamheid van dealers die vaak niet in staat zijn om vragen van klanten te beantwoorden, terwijl ze dat wel kunnen voor modellen met een verbrandingsmotor. Volgens J.D. Power zit de auto-industrie in een kritieke fase. Na de lancering van elektrische modellen enkele maanden geleden, is nu het moment van de waarheid aangebroken met een massa modellen die terugkeren naar de garage voor periodiek onderhoud of eerste herstellingen. Er is dus duidelijk een inspanning nodig van de merken om een goede service en gebruikerservaring te garanderen. Bijkomende opleidingen zijn nodig. Volgens J.D. Power kan de tevredenheid over elektrische auto’s nog enorm verbeterd worden en zijn de effecten daarvan nog niet zichtbaar. J.D. Power stelt dit fenomeen vast in de Verenigde Staten, maar het doet zich ook voor bij ons.

door David Leclercq
© Gocar

Rijbereik van Dacia Spring volstaat voor 75 procent van Belgen

De bocht naar de elektrische auto is ingezet. Maar we moeten transparant zijn: gemakkelijk is dit niet. Zowel voor de mentaliteit van de bestuurders als technisch is deze transitie een grote verandering. Terwijl Europa van plan is om in 2035 de auto met verbrandingsmotor te verbannen (als alles goed gaat, want een uitstel lijkt in de maak), probeert België de transitie op z’n eigen manier te versnellen met de (krachtige) hefboom van de bedrijfswagens, die vanaf 2026 alleen nog fiscaal aftrekbaar zijn als ze elektrisch zijn. Dat systeem werkt, want de verkoop van elektrische auto’s stijgt: in februari 2023 werd de 100.000ste elektrische auto op het Belgische wegennet gezet volgens de FOD Mobiliteit, een groei met 30.000 eenheden sinds augustus vorig jaar (toen waren er nog maar 71.000 EV’s in het verkeer). Natuurlijk is nog niet iedereen overtuigd van elektromobiliteit, want het concept wordt nog altijd gehinderd door een te hoge aankoopprijs, een gebrek aan laadpunten en een (volgens velen) te beperkt rijbereik. Rijbereik niet zo belangrijk Toch is het gebrek aan autonomie van elektrische wagens eigenlijk maar een gedachte. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie van de universiteit van Delaware, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Energies. Het onderzoek stelt dat bijna 40 procent van de Amerikaanse bestuurders kan toekomen met de actieradius van de meest bescheiden elektrische auto op de markt, de Dacia Spring, die op een gemengd parcours 230 km en in de stad 305 km ver geraakt. Een opmerkelijke stelling, aangezien de afstanden in het land van Uncle Sam groot zijn. Om de relevantie van hun stelling aan te tonen, analyseerden de onderzoekers gedurende enkele maanden de rijgewoonten van 333 automobilisten in de buurt van Atlanta (Georgia). De resultaten zijn verbazingwekkend: 37,9 procent van de automobilisten is in staat zijn dagelijkse taken te vervullen door hun elektrische auto … wekelijks op te laden.  Met andere woorden: het aantal dagelijkse kilometers is zo laag, dat één keer opladen per week volstaat. En in België? Deze nieuwe studie bevestigt wat eerder al werd vastgesteld in België, waar de meeste bestuurders gemiddeld 40 km per dag rijden. Dit betekent dat ook in België de batterij van een Dacia Spring (minder dan 30 kWh) zou moeten volstaan voor de activiteiten van maandag tot vrijdag. Alleen in het weekend zou dus moeten worden opgeladen. Als we alle gegevens combineren, zou elektrisch rijden met een Dacia Spring zelfs een geschikte oplossing zijn voor 75 procent van de Belgen, want volgens HR-specialist SD Worx werkt driekwart van de Belgen op minder dan 20 km van zijn woonplaats. En hoe zit het dan met de vakantie? Hiervoor zou je een auto met een groter rijbereik kunnen huren of een ander vervoermiddel kunnen gebruiken (zoals het vliegtuig of de trein). En jij, kun jij een week lang al je activiteiten uitvoeren met een rijbereik van 230 km?

door David Leclercq
© Gocar

AMI crasht in Monaco

Deze video verspreidde zich als een lopend vuurtje op de sociale netwerken. Het filmpje werd gedraaid in de Fairmont haarspeldbocht in Monaco. We zien een Citroën Ami zeer snel deze bocht nemen, waarbij de banden piepen. Een paar seconden later gaat dezelfde auto weer over het parcours van de F1-auto’s tijdens de GP van Monaco. Het probleem is dat de wielen aan de linkerkant van de grond komen en de zwaartekracht dan de rest doet: de Ami kantelt heftig om en raakt de paaltjes die op het trottoir zijn geplaatst. Geplande dolle rit De scène werd vastgelegd door verschillende telefoons, wat bewijst dat deze dolle rit met voorbedachten rade was gepland en dat er “medeplichtigen” in de bocht werden geplaatst om het moment te vereeuwigen. De brandweer van Monaco kwam ter plaatse en zette de kleine Citroën weer op zijn wielen. De twee inzittenden, twee Fransen van 16 en 22 jaar, werden naar het ziekenhuis gebracht: gelukkig liepen ze alleen wat kneuzingen op. Niet onder invloed Dit ongeluk had dramatische gevolgen kunnen hebben aangezien er op het moment van het incident wandelaars op de stoep liepen. De bestuurder moest een alcohol- en drugstest ondergaan, die beide negatief waren. Hij wordt echter wel vervolgd voor zijn gevaarlijk rijgedrag.

door Maxime Hérion
© Gocar

Besparing: politie mag niet sneller dan 100 km/u rijden

De gestegen energiekosten laten zich ook voelen bij de federale politie. Die moet de kosten voor politiegebouwen en -voertuigen met 15 procent verminderen, zo staat in het zogenaamde Federale Winterplan, dat de krant het Nieuwsblad kon inkijken. Het document bevat een hele reeks opmerkelijke ingrepen die bij het personeel niet in goede aarde vallen. Trager rijden alstublieft Brandstof is duur en daarom moeten politievoertuigen hun snelheid minderen. “Er wordt gevraagd om een ecologische rijstijl te handhaven met een snelheid rond de 100 km/u op de snelweg voor ritten waarbij er geen sprake is van operationele dringendheid”, staat in de nota. Niet bepaald bevorderlijk voor de productiviteit. Elektrische fiets? Niet opladen Politiemensen die met een elektrische fiets of auto naar het werk komen, worden ook het slachtoffer van de besparingsdrang. “We herinneren eraan dat het momenteel verboden is om persoonlijke elektrische vervoersmiddelen (wagen, fiets of step) op te laden”, klinkt het. Dat zou niet alleen te maken hebben de elektriciteitskosten maar ook met de veiligheid: “Er vonden in België inderdaad al branden plaats, veroorzaakt door het vuur vatten van een lithiumbatterij.” In de kou Het document van vijf pagina’s bevat nog meer richtlijnen die de wenkbrauwen doen fronsen. De politiemedewerkers mogen hun bureau niet te vaak verlichten en moeten maximaal profiteren van het daglicht. Vaatwassers worden het liefst niet te veel gebruikt en de trap nemen is beter dan de lift. De temperatuur in de gebouwen mag ’s nachts nog maar maximaal 14 graden bedragen en tijdens de werkuren 19 graden. De politiemedewerkers zitten dus regelmatig in de kou. “Die oude politiegebouwen krijg je gewoon niet meer warm tijdens de dag. Een voorbeeld? In de alarmcentrale van de federale politie in Antwerpen werken ze met een muts op en een dekentje op de schoot. Ik zwans niet”, aldus Joery Dehaes van de vakbond ACV.

door Robin Van den Bogaert

De nieuwe Mini driedeurs heet Cooper

Volgens het Britse tijdschrift Autocar blijft Mini zijn gamma vernieuwen. Na de Countryman, waar we een paar dagen geleden al over berichtten, bereidt het merk ook de vervanging van de driedeursversie voor. Voortaan zal die “Cooper” heten. De lancering is in 2024 gepland, eerst met een elektrische versie en later op het jaar ook met verbrandingsmotoren. Meer persoonlijkheid De nieuwe Mini Cooper heeft een langere wielbasis dan het huidige model, maar minder overhang aan de voorkant. Hij wordt 3,80 m lang en zal de snuit delen met de Aceman, wat hem meer persoonlijkheid moet geven met nieuwe details zoals een cirkelvormige dagverlichting. Meer autonomie De Mini Cooper E zal 183 pk ontwikkelen, terwijl de SE goed zal zijn voor 218 pk. De eerste krijgt een batterij van 40 kWh, terwijl de andere een exemplaar van 54 kWh krijg. De aangekondigde autonomie bedraagt 384 km voor het instapmodel en logischerwijs nog meer voor de krachtigste versie. In 2025 moet ook een elektrisch JCW (John Cooper Works) model het levenslicht zien om concurrentie te bieden tegenover de Abarth 500e. Die moet zo’n 250 pk ontwikkelen en krijgt de 54 kWh accu van de Cooper SE aangemeten. Op vlak van verbrandingsmotoren wordt voorwielaandrijving en een 8-trapsautomaat de norm, terwijl de diesel definitief uit de catalogus zal verdwijnen.

door Maxime Hérion
© Gocar

Auto’s op synthetische brandstoffen functioneren schoner dan elektrische

Over de ban van de verbrandingsmotor in 2035 wordt in Europa nog heftig gediscussieerd. Want hoewel we dachten dat de beslissing definitief was genomen, wordt ze in feite geblokkeerd op het niveau van de Raad van de Europese Unie, waar Duitsland aankondigde dat het zonder aanpassingen, dus met betrekking tot synthetische brandstoffen, de goedkeuring van de tekst zal blokkeren. En Duitsland is niet het enige land dat een herziening wil, ook Italië, Polen, Bulgarije en Tsjechië delen dit standpunt. Deze blokkering is het gevolg van een duidelijk standpunt van het grootste land van Europa (83 miljoen inwoners). De Duitse minister van Transport Volker Wissing zei dat “voertuigen met een verbrandingsmotor na 2035 nog steeds moeten kunnen worden geregistreerd, op voorwaarde dat ze op CO2-neutrale synthetische brandstoffen rijden”. “We moeten ons niet alleen richten op de elektrische auto, maar we moeten ook het gebruik van synthetische brandstoffen toestaan, omdat ze ons in staat stellen een echt schone oplossing te bereiken,” zei Wissing.  Echt neutrale synthetische brandstoffen? Maar zijn synthetische brandstoffen echt CO2-neutraal, aangezien ze nog steeds in de motor worden verbrand, wat natuurlijk eveneens tot CO2-uitstoot leidt? Blijkbaar wel, zo blijkt uit verschillende onderzoeken die zelfs door milieuorganisaties zijn uitgevoerd. De analyses zijn verrassend, omdat ze aantonen dat het gebruik van e-brandstoffen het mogelijk maakt om een CO2-voetafdruk te bereiken die gelijk is aan, of soms zelfs lager is, dan die van een 100% elektrische auto wanneer de totale levensduur van het voertuig (productie, gebruik, recycling) wordt bekeken. Wie had dat gedacht! Alain Mathuren van Fuels Europe zei in La Dernière Heure dat “de beleidsmakers er goed aan zouden doen om zich niet alleen te concentreren op de emissies van de uitlaat. Want het is misleidend om te beweren dat elektrische auto’s helemaal schoon zijn. Dat wisten we natuurlijk al, want de productie van de batterij en de recyclagefase blijven eveneens CO2 uitstoten. Daarnaast moet ook rekening worden gehouden met de aard van de elektriciteit die in de batterij is opgeslagen (hernieuwbare energie, kernenergie, gas, steenkool, enz.). Daarom zou een hybride auto die synthetische brandstoffen gebruikt de beste technologische oplossing zijn op vlak van broeikasgassen, nog vóór de elektrische auto.  Simulatoren tonen het aan Deze bewering bevestigt zijn geloofwaardigheid met de berekeningen van verschillende online vergelijkingstools, zoals Concawe, wiens algoritmen worden gevoed door tientallen studies die het belang van e-brandstoffen aantonen. Dit resultaat wordt verklaard door het productieproces van synthetische brandstoffen waarbij het koolstofelement, dat de energie vormt die in de verbrandingsmotor wordt verbrand, wordt teruggewonnen via de omgevingslucht. Daarom kan de CO2 die vervolgens de uitlaat verlaat, worden beschouwd als een nieuwe neutrale emissie.  De test is zeer leerrijk: over een volledige levenscyclus zou een elektrische auto met een batterij van 60 kWh die om de 3 dagen wordt opgeladen over 150.000 km 162 g/km CO2 uitstoten tegenover 101 g/km voor een plug-in dieselhybride en 99 g/km voor een wagen met synthetische benzine. Sterker nog: voor een plug-in hybride zou dit emissieniveau verlagen tot 64 g/km met synthetische diesel en tot 60 g/km met synthetische benzine. En het resultaat zou ook overtuigend zijn met minder geavanceerde biobrandstoffen, gemaakt van duurzame plantaardige oliën of organisch afval. Opgemerkt moet echter worden dat dit resultaat geldt als de batterijen in Europa worden gebouwd (wat mogelijk niet gebeurt), d.w.z. in een korte keten en met strenge milieunormen. Logisch. Is er een toekomst? Hebben synthetische brandstoffen dus een toekomst? Mogelijk, want elektrische auto’s doen het enkel beter op vlak van CO2-uitstoot als alle batterijen in deze auto’s enkel in Europa worden geproduceerd en de elektriciteitsproductie neutraal is. En nogmaals, omdat het verschil is eigenlijk symbolisch: 43 g/km voor de elektrische auto, 44 g/km voor synthetische benzine en 46 g/km voor de e-Diesel. Het valt af te wachten hoe de Europese Commissie de komende weken reageert op de protesten van de landen tegenover de exit van de verbrandingsmotor in 2035. Verschillende opties liggen al op tafel, zoals de herzieningsclausule die gepland staat voor 2026 en die de haalbaarheid van de effectieve ban nauwkeurig moet beoordelen, en bij een negatief advies moet kijken of het gebruik van plug-in hybrides en e-brandstoffen geen tussenoplossing is die de voorkeur verdient. Dit scenario lijkt inderdaad steeds waarschijnlijker te worden.

door David Leclercq
© Gocar

Rally 4 Porsche: dubbel verjaardagsfeest

De Rally 4 Porsche, die van start ging in 2022, is een auto-evenement dat zeker de moeite waard is, vooral vanwege het nieuwe formaat waarmee deelnemers en bezoekers een leuke tijd kunnen beleven. Het is inderdaad een merkevenement maar niet te extreem, want de Rally 4 Porsche omvat eigenlijk 4 proeven: een snelheidsrally, een sportieve regelmatigheidsrally, een toeristische rit en liefdadigheidsrit. Maar er is meer, want dit jaar viert de rally ook de 60ste verjaardag van de 911 en de 75ste verjaardag van het merk Porsche. Initiatiefnemers van dit evenement zijn Yves Matton en zijn oude kompaan, Jean-Marc Fortin, twee iconische figuren van de Belgische autosport. Net als vorig jaar ligt het zenuwcentrum van de Rally 4 Porsche in het hart van de stad Hoei. “We bouwen ons evenement zo op dat iedereen hier iets leuk kan vinden en kan deelnemen en/of de sommige delen van het weekend kan bijwonen. We vermijden zoveel mogelijk overlappingen”, legt Yves Matton uit. Een gevarieerd programma De toeristische en liefdadigheidsrit vinden plaats op zaterdag 3 juni 2023, onder een nieuwe “all in  ”  formule, terwijl op zondag de sportieve evenementen gepland staan, namelijk de snelheidsrally’s en de sportieve regelmatigheidsrally, twee disciplines waarin de Porsches traditioneel uitblinken. De inschrijvingen zijn al geopend voor wie mee wil doen. Merk op dat de snelheidsrally geen randevenement zal zijn, omdat hij tussen de 110 en 120 km aan klassementsproeven biedt in de streek rond Hoei. Het snelheidsevenement verwelkomt ook buitenlandse teams, oldtimers, aangepaste prototypes en moderne GT3’s.  Het regelmatigheidsevenement, met hetVHRS-label (historische sportregelmatigheidsvoertuigen), zal dezelfde route nemen, maar met gemiddelden van 50 of 65 km/u. Dit wordt een mooie uitstap tijdens het eerste weekend van de meteorologische zomer…

door David Leclercq
© Gocar

Toyota vindt Tesla Model Y een kunstwerk

Toyota en Tesla met elkaar vergelijken, is zoals een spreidstand doen à la Jean-Claude Van Damme. Zo sterk verschillen de filosofieën van beide constructeurs. Hoewel Toyota de grootste constructeur van de wereld is, twijfelt het nog altijd om op de trein van de elektrische auto te springen. Het schuift liever zijn hybridetechnologie naar voren, die het beschouwt als ecologischer dan de 100 procent elektrische auto’s, wat trouwens onderbouwd wordt met argumenten. Tesla promoot daarentegen al meer dan tien jaar de elektrische auto, vaak via een opvallende communicatiestrategie waarin CEO Elon Musk een grote rol speelt. Dit gezegd zijnde, denkt Toyota al enkele maanden grondig na over zijn strategie en meer bepaald over zijn benadering van de elektrische auto, die sterk verschilt van de algemene markttrend. Waarschijnlijk lag dit gebrek aan ambitie zelfs aan de basis van de vervanging van topman Akio Toyoda (kleinzoon van de stichter van de groep), die opgevolgd wordt door Koji Sato. Kunstwerk Laten we eerlijk zijn: het industriële model van Tesla is voor veel fabrikanten het schoolvoorbeeld geworden. In tien jaar tijd is het Amerikaanse merk uitgegroeid tot een referentie. De Tesla-modellen worden aan zeer grondige studies onderworpen in alle onderzoekscentra ter wereld. Ook bij Toyota. Het Japanse merk heeft een achterstand in te halen. De introductie van zijn eerste elektrische auto, de bZ4X, werd verstoord door herhaaldelijke problemen. Toyota heeft ook een volledig onderzoek van verschillende Tesla-modellen uitgevoerd, waaronder een Model Y. Een oefening die duidelijk indruk gemaakt heeft op de – nochtans briljante – Japanse ingenieurs. Zij vertelden aan Automotive News dat de Model Y niets minder dan “een kunstwerk” is. Dat kan tellen. Het technische gedeelte was volgens de slimme koppen bij Toyota verbluffend. Ze steken hun bewondering niet weg voor het batterijpakket, dat perfect in de structuur geïntegreerd is, maar ook voor de eenvoud van de fabricage, een van hun specialiteiten. Ten slotte bewonderde de Japanse groep ook de prestaties en de efficiëntie van het model. Veel enthousiaster kun je niet zijn. Andere filosofie Natuurlijk gaven de Japanse ingenieurs niet alle fabricagegeheimen van Tesla prijs, misschien willen ze er in de toekomst nog inspiratie uit putten. Desgevraagd zei de woordvoerder van Toyota dat Tesla “een heel andere productiefilosofie” toepast, terwijl hij ook halfslachtig toegaf dat Toyota een mea culpa moet slaan en een echt platform voor elektrische auto’s moet ontwikkelen, wat nog niet gebeurd is. Volgens de eerste berichten heeft Toyota besloten om het geweer van schouder te veranderen en wil het zijn strategie herdefiniëren door een eigen platform voor elektrische auto’s te ontwikkelen, maar ook door zich te concentreren op batterijen (momenteel stellen de ‘pouchbatterijen’ van de bZ4X nogal teleur), software en productievestigingen voor elektrische auto’s. Is Toyota bezig met een revolutie? Het zou best kunnen…

door David Leclercq
© Gocar

TEST Dacia Sandero Stepway TCe 110: topmodel voor bodemprijs

De recent gefacelifte Dacia Sandero heeft nog meer persoonlijkheid gekregen dankzij de nieuwe visuele identiteit van het merk, met een gloednieuw logo in het midden van de vernieuwde grille. Het woord ‘Dacia’ prijkt nu in grote letters op de kofferklep, een bewijs dat het merk in de loop der jaren zijn goedkope imago heeft afgeschud en chiquer geworden is, terwijl het nog altijd hetzelfde recept aanbiedt, zij het met meer subtiliteit. We kregen de kans om de Sandero te testen in de Stepway Expression-uitvoering, die hem een ruigere uitstraling geeft met kunststof beschermingstukken op het koetswerk, 16-duims aluminium wielen, een verhoogd koetswerk en zwarte dakrails. Met zijn SUV-achtig uiterlijk heeft de Roemeense auto allure en lijk je veel waar te krijgen voor een bescheiden budget, maar daar komen we later op terug. Aangenaam interieur De goede indruk die het exterieur van de Sandero Stepway geeft, wordt voortgezet in het interieur, dat zeer aangenaam en gezellig oogt voor een zogenaamde budgetauto. Dat het centrale deel van het dashboard bekleed is met stof geeft het geheel – dat er modern uitziet – extra warmte. Natuurlijk zijn er veel harde kunststoffen, maar die maken deel uit van de merkfilosofie en storen niet. Een van de belangrijkste troeven van de Sandero is de royale binnenruimte voor een auto van slechts 4,09 m, die bovendien een behoorlijke bagageruimte van 324 liter biedt. Enkele praktische details maken het dagelijks leven gemakkelijker, zoals de verstelbare dakrails (ideaal voor op vakantie), de tassenhaak aan de passagierszijde en de ingenieuze telefoonhouder, helaas van niet al te beste kwaliteit. Bijna alles is aanwezig Standaard is de Sandero Stepway uitgerust met een snelheidsregelaar en -begrenzer. Je moet in de optielijst duiken om te genieten van de automatische airconditioning (320 euro), de navigatie (520 euro), het elektrische schuifdak (620 euro) en het zeer nuttige Handsfree Pack (370 euro). Dit zijn zowat de enige extra’s die tegen meerprijs verkrijgbaar zijn. Voorts is alles standaard, van het 3,5-inch grote digitale dashboard tot de ledverlichting, de ESC, Hill Start Assist en de elektrische ramen. Trouw aan zijn reputatie overdrijft Dacia niet en rust het zijn auto’s uit alleen uit met noodzakelijke technologie, de rest blijft achterwege. Zeer goed nieuws is dat de Sandero Stepway betaalbaar is, met prijzen vanaf 16.790 euro. Zelfs als je alles uit de kast wilt halen en een auto met alle opties wenst, zoals onze testwagen, hij maar 20.160 euro. Veel minder dan het budget voor een nieuwe elektrische auto… Vlotte motor We konden de topmotor testen: de 1.0 driecilinder benzinemotor is nieuw, tenminste onder de motorkap van de Sandero. Hij ontwikkelt 110 pk en 200 Nm, 10 pk en 40 Nm meer dan de Eco-G lpg-motor waarvan hij afgeleid is. De motor wordt gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak, die nogal gevoelloos schakelt. Het duurt niet lang om te beseffen dat deze motor genoeg pit heeft. Bij de acceleraties is het alles of niet, afhankelijk van wanneer de turbo in gang schiet. De motor mist soms wat souplesse en vraagt in de stad wat oefening om soepel te rijden. Daar staat tegenover dat de prestaties goed zijn en het verbruik redelijk blijft. Tijdens onze testrit haalden we gemiddeld 6,5 liter. De Sandero is aangenaam in gebruik, maar door de lichte geluiddemping klinkt de 1.0 tijdens het accelereren wat lawaaierig. Ook het windgeruis wordt snel storend op de snelweg bij circa 120 km/u. Conclusie De Sandero Stepway is allesbehalve een budgetauto. Hij vervult zijn taak prima en is een aanrader, zeker gezien de aantrekkelijke prijs. Hoewel sommige details zijn roeping als betaalbare auto verraden, vergeet je die gebreken al snel omdat hij zo praktisch en aangenaam is in gebruik. Dit is de perfecte verklaring voor het groeiende succes van Dacia in Europa, een merk waarvan het imago in een paar jaar tijd sterk veranderd is. De Dacia Sandero Stepway TCe 110 in cijfers Gemiddeld WLTP-verbruik: 5,5 l/100 km CO2: 125 g/km Prijs: 16.790 euro BIV: Vlaanderen: 171,81 euro, Wallonië en Brussel: 123 euro Verkeersbelasting: Vlaanderen: 133,14 euro, Wallonië en Brussel: 167,9 euro Ecomalus Wallonië: 0 euro

door Maxime Hérion
© Gocar

Studie – Belgen niet klaar om auto met verbrandingsmotor op te geven

De Belgen houden de deur niet potdicht, maar ze zijn tegelijk ook realistisch over de overgang die voor hen ligt. Het moet gezegd dat, wat de omschakeling naar elektrische wagens betreft, het vooral de overheden zijn die deze overgang, waartoe Europa besloten heeft en die de verkoop van nieuwe brandstofaangedreven wagens vanaf 2035 wil verbieden, proberen te verkopen. Hoewel de oplaadinfrastructuur geleidelijk wordt uitgebouwd en de showrooms van de dealers vol staan met elektrische auto’s, zijn de Belgische consumenten niet bijzonder overtuigd. Volgens een onderzoek van Europ Assistance bij een steekproef van iets meer dan 1.000 personen gelooft slechts 36% van de Belgen dat het einde van verbrandings- of hybride auto’s op 1 januari 2035 “realistisch” is. En bij de 55-plussers wordt deze mening zelfs gedeeld door 76% van de respondenten. Dingen die voor verbetering vatbaar zijn De auteurs van de enquête verzekeren ons echter dat dit geen categorische afwijzing is, maar dat een meerderheid van de mensen op korte termijn niet bereid is de verbrandingsmotor op te geven. Natuurlijk worden nog steeds dezelfde obstakels aangehaald, zoals de moeilijkheden bij het opladen of de autonomie, maar nu wegen ook andere factoren mee: de gevolgen van de energiecrisis en de daling van de koopkracht van huishoudens. De enquête heeft echter ook de verwachtingen van de consumenten aan het licht gebracht. En dus enkele pistes die kunnen worden benut om de overgang zoals die nu wordt voorgesteld, bij te sturen. 62% van de ondervraagden vindt namelijk dat de overheid niet genoeg doet om degenen die willen overstappen te financieren. Van de verwachte initiatieven of voorzieningen noemt 31% financiële steun en 17% een belastingverlaging of belastingkrediet bij aankoop. Dit zijn aanwijzingen die de overheid waarschijnlijk in overweging zou moeten nemen. In dit verband inspireren sommige buurlanden, zoals Frankrijk, waarschijnlijk tot reacties (met name de ecologische bonus, die kan oplopen tot 6.000 euro). Te veel beperkingen op mobiliteit De enquête van Europ Assistance gaat niet alleen over elektrische auto’s, maar ook over mobiliteit in ruime zin. En daaruit blijkt dat 30% van de ondervraagden vindt dat de overheid te veel beperkingen oplegt aan de mobiliteit, een gevoel dat nog meer leeft bij ouderen. Nog verrassender: 74% van de Belgen (één op vier) vindt dat alternatieve vervoerswijzen en de bevordering van zachte, of anders verwoord milieuvriendelijke mobiliteit hun dagelijkse mobiliteit in de weg staan. Verrassend? Niet zozeer. Want de vermenigvuldiging en versnippering van vervoermiddelen (fietsen, scooters, enz.) compliceren het landschap van vervoermiddelen en maken het aanbod minder duidelijk. De overheid moet dus begrijpen dat er een globaal, goed doordacht uitvoeringsplan nodig is en dat de voorgestelde alternatieve oplossingen echt op elkaar moeten aansluiten. De Belgen zijn niet afkerig van verandering en begrijpen de urgentie van de situatie vanuit milieuoogpunt. 71% van hen hecht immers belang aan de ecologie en de duurzaamheid van hun mobiliteit. En ze willen ook meer – maar vooral van anderen – want 60% van de ondervraagden vindt dat de burger niet genoeg heeft om zijn mobiliteit te verduurzamen. Kortom, het bewustzijn is er, maar er is nog een lange weg te gaan om het aanbod te structureren en duurzame mobiliteit te organiseren.

door David Leclercq
© Gocar

Wallonië “haalt achterstand in” met snelheidscontroles

We hebben het nauwelijks gemerkt: de overheid stelt momenteel alles in het werk om de verkeerscontroles, maar ook de sancties voor overtreders te versterken. Tussen de nieuwe Lidars, ook wel mitraillette genoemd, de nieuwe wetten om riskant gedrag dat op sociale netwerken wordt gepubliceerd te bestraffen of de mogelijkheid om boetes te innen via loonbeslag, is het duidelijk dat de automobilist zich in het midden van een tang bevindt waaraan hij nu bijna niet meer kan ontsnappen. En het is duidelijk nog niet voorbij. Ingrid Godart, de nieuwe procureur des Konings van Bergen en een van de vijf hoogste magistraten van het land, bevestigde immers tegenover RTL dat Wallonië alles in het werk stelt om “de achterstand in te halen“. We weten immers dat Vlaanderen al vele jaren een heel ander beleid voert, met onder meer de vermenigvuldiging van automatische flitspalen. Minder flitspalen, maar niet voor lang Niemand zal het onevenwicht tussen de gewesten betwisten: Wallonië heeft (veel) minder flitspalen op zijn wegen, terwijl er in het zuiden van het land twee keer zoveel doden vallen op de wegen. Ingrid Godart erkent dat er een objectieve achterstand is in het aantal geïnstalleerde flitspalen in Wallonië ten opzichte van Vlaanderen, maar ze voegt eraan toe dat deze realiteit aan het veranderen is: “Wallonië is bezig met een geleidelijke maar ernstige inhaalbeweging“. Met andere woorden, de Waalse wegen zullen binnenkort gevuld zijn met veel meer kastjes. Moeten we ons zorgen maken over deze race naar de radar? Waarschijnlijk wel, maar Ingrid Godart geeft aan dat het niet onmiddellijk zal gebeuren en dat de aanpak geleidelijk zal verlopen, omdat het belangrijk is “om gaandeweg het aantal vastgestelde overtredingen en het aantal klachten en beroepen dat zal worden ingediend te observeren”. Het is duidelijk dat het nodig is om doeltreffend te blijven en er is dus geen sprake van om, ondanks het gezonde verstand, op elke straathoek flitspalen te plaatsen, wat contraproductief zou zijn en waarschijnlijk ook financieel niet houdbaar.

door David Leclercq

Lamborghini: een V12 en drie elektromotoren voor de volgende supercar

Het High Performance Electrified Vehicle (kortweg HEV) is de opvolger van de Lamborghini Aventador en zorgt voor de verrassing door opnieuw een V12-motor aan te wenden. Met een cilinderinhoud van 6,5 liter is deze krachtbron bijzonder licht (218 kg) en zeer krachtig (825 pk en 725 Nm). Ze geeft haar vermogen door aan de achterwielen via een 8-trapsversnellingsbak met dubbele koppeling, waarin ook een elektromotor van 110 kW zit. + 1.000 pk De Lamborghini is ook uitgerust met twee elektrische motoren van elk 110 kW die beide voorwielen aandrijven. De fabrikant kondigt een vermogen aan van meer dan 1.000 pk en een uitstoot die 30% lager is dan die van de Aventador. De auto geniet van een plug-in hybride systeem en een kleine accu met een capaciteit van 3,8 kWh. Geduld Dankzij zijn vierwielaandrijving en geweldige power zou de nieuwe Lamborghini de prestaties wel eens naar een hoger niveau kunnen tillen. We zullen echter nog een beetje geduld moeten oefenen, omdat hij pas later in het jaar officieel zal worden voorgesteld.  

door Maxime Hérion