Parijs krijgt boete omdat het te veel vrouwen tewerkstelt

De Franse hoofdstad Parijs moet 90.000 euro boete betalen omdat in het gemeentehuis meer dan 60 procent van de topjobs ingevuld wordt door vrouwen. Burgemeester Anne Hidalgo noemt de beslissing ‘absurd’.

De boete komt echter niet zomaar uit de lucht vallen, maar is een gevolg van wetgeving die Parijs in 2013 invoerde. In de zogenaamde ‘Sauvadet’-wet was een clausule opgenomen die stipuleerde dat niet meer dan 60 procent van het management in publieke functies uit hetzelfde geslacht mag bestaan.

Oorspronkelijk was die wetgeving er gekomen om meer vrouwen aan de macht te krijgen, maar hij ontploft nu in het gezicht van de Parijse wetgevers. Frans minister van Ambtenarenzaken Amélie de Montchalin stelde vast dat er in 2018 maar vijf mannen en 11 vrouwen een kaderfunctie hadden op het Parijse gemeentehuis. Dat betekent dus dat 69 procent van die functies naar een vrouw ging.

Belangrijke nuance: in 2019 werd de clausule uit de wet gehaald, maar dat neemt niet weg dat de regels in 2018 overtreden werden. De Montchalin eist daar nu dus 90.000 euro voor.

‘Gevaarlijk’

Burgemeester Anne Hidalgo kon haar geluk niet op toen ze de boete ontving. ‘Ik mag met veel plezier aankondigen dat we beboet zijn’, liet ze weten op een gemeenteraad. Ze was naar eigen zeggen ‘vol van geluk’ toen ze over de straf hoorde.

Meteen daarna voegde ze er ietwat serieuzer aan toe: ‘Deze boete is uiteraard absurd, oneerlijk, onverantwoord en gevaarlijk. Om ooit gelijkwaardigheid te bereiken moeten we meer vrouwen benoemen dan mannen. De kloof is nog te groot’, klonk het.

De Montchalin antwoordde meteen via Twitter: ‘De vrouwelijke zaak verdient beter dan dit. Ik wil dat Parijs de boete betaalt zodat we concrete acties kunnen ondernemen om vrouwen te promoten in publieke functies’, liet ze weten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20