Palantir plant journaliste in raad van bestuur in aanloop naar beursgang

Data-analysemoloch Palantir zet zich net voor de zomer duidelijk klaar voor een beursgang. Daar wijst de aanwerving van journaliste Alexandra Wolfe Schiff toch op.

Wolfe Schiff vervoegt de raad van bestuur van het mysterieuze bedrijfje van ex-PayPaller Peter Thiel. Daarmee is ze de enige vrouwelijke stem in een verder volledig mannelijke raad van bestuur.

Journaliste

Dat is een minimumvoorwaarde voor het papierwerk dat bij een beursgang komt kijken. In Californië vraagt de overheid dat er van beide geslachten minstens een iemand aanwezig is. Wolfe Schiff laat er haar job bij de zakenkrant The Wall Street Journal voor staan, waar ze zeven jaar actief was.

‘Groot nieuws: na meer dan zeven geweldige jaren bij The Wall Street Journal, heb ik ontslag genomen om in de raad van bestuur van Palantir te zetelen’, kondigde ze aan op Twitter. Ondertussen heeft ze die Twitteraccount trouwens verwijderd.

De aankondiging kon op veel applaus rekenen, maar sommigen vragen zich ook af of het ethisch is voor een journaliste om de raad van bestuur van het bedrijf te vervoegen. Hoe Palantir juist werkt, is niet duidelijk, maar ettelijke overheden werken met het bedrijfje samen om criminelen op te sporen en links te leggen in dossiers. Het bedrijfje van Thiel wordt wel eens de Big Brother van de spionagesoftware genoemd.

Beursgang

Palantir duidde ook Zillow mede-oprichter Spencer Rascoff aan en durfkapitalist Alexander Moore, een voormalig werknemer van Palantir. Daarmee bestaat de raad nu uit zeven bestuurders. Voorzitter is mede-oprichter Peter Thiel.

Palantir verwacht een omzet van meer dan 1 miljard dit jaar. Dat zou een groei van 35 procent betekenen ten opzichte van 2019.

Het 16 jaar oude bedrijfje heeft intussen ook 500 miljoen opgehaald bij het Japanse verzekeringsagentschap Sompo, dat ook klant is bij Palantir. In totaal verzamelde Palantir al 2,5 miljard dollar, weet start-upsite Crunchbase.

Vorige maand liet Palantir-CEO Alex Karp aan nieuwswebsite Axios weten dat het bedrijf mikt op een beursgang voor het einde van 2020.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20