Japanners pompen 500 miljoen dollar in data-analyst Palantir

De Amerikaanse gegevensanalyst Palantir heeft, net nu de geruchten over een beursgang aanzwellen, 500 miljoen bijgetankt bij een Japanse verzekeraar.

Palantir, een geheimzinnig bedrijf van PayPal-oprichter Peter Thiel, specialiseert in het connecteren en visualiseren van databases. De softwares, Gotham en Foundry, worden gebruikt als fraudedetectietools door zowel privebedrijven als overheden. Belangrijke klanten zijn Interpol, het Pentagon en farmagigant Merck.

Beursgang?

Het bedrijfje zit al 16 jaar in start-upfase, maar de waardering bij een eventuele beursgang wordt geschat tussen de 10 en 15 miljard dollar. Over die beursgang wordt al even gespeculeerd, maar hij lijkt er toch aan te komen voor het jaar om is.

Voor het zover is, heeft Palantir nog 500 miljoen dollar opgehaald bij de Japanse verzekeringsmakelaar Sompo.

Japans geld

Vorig jaar lanceerde Palantir met Sompo nog een joint venture, elk voor 50 procent. Die heet Palantir Technologies Japan K. K. en moet dienen om de Japanse overheid van de software te voorzien. Er worden ook commerciële klanten bediend. Eerder deze maand investeerde een ander techbedrijf, Fujitsu Limited, ook 50 miljoen in Palantir. Zowel Sompo als Fujitsu zijn ook klant bij Palantir.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20