Key takeaways
- Pakistan heeft al zijn grensovergangen met Iran gesloten vanwege de oplopende spanningen.
- De opschorting van de toegang tot Iran vanuit Pakistan is tijdelijk, terwijl de handelsactiviteiten onaangetast blijven.
- Pakistaanse burgers mogen nog steeds de grens oversteken om terug te reizen en pelgrims worden uit Iran geëvacueerd.
Na hevige botsingen tussen Israël en Iran heeft Pakistan uit voorzorg alle grensovergangen met Iran voor onbepaalde tijd gesloten. Qadir Bakhsh Pirkani, een hoge ambtenaar in de provincie Baluchistan, bevestigde de opschorting van grensfaciliteiten in alle vijf districten die aan Iran grenzen: Chaghi, Washuk, Panjgur, Kech en Gwadar. Atta ul Munim, een ambtenaar bij een van de grensovergangen in het district Chaghi, verklaarde dat de toegang tot Iran tijdelijk is opgeschort, maar dat de handelsactiviteiten niet worden beïnvloed. Pakistaanse burgers die uit Iran willen terugkeren, mogen nog steeds de grens oversteken.
Op zondag kondigde de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken Ishaq Dar de succesvolle evacuatie aan van 450 Pakistaanse pelgrims uit Iran, en er zijn nog meer evacuaties gepland. Deze maatregel geldt ook voor pelgrims in Irak, omdat beide landen belangrijke Shia Islamitische plaatsen herbergen.
Pakistaanse minister van Defensie waarschuwt voor nucleair Israël
Pakistan, dat het unieke voorrecht heeft de enige natie met een moslimmeerderheid te zijn die over nucleaire capaciteiten beschikt, verklaarde zich onvoorwaardelijk solidair met Iran tegen de aanvallen van Israël. Zowel Islamabad als Teheran erkennen Israël formeel niet. De Pakistaanse minister van Defensie Khawaja Asif gaf een grimmige waarschuwing uit, waarin hij de wereld aanspoorde om voorzichtig te zijn met het nucleaire potentieel van Israël en kritiek uitte op het gebrek aan naleving van internationale nucleaire normen. Terwijl berichten in de media speculeren over de mogelijke militaire steun van Pakistan aan Iran in geval van escalatie, hebben functionarissen in Islamabad consequent volgehouden dat de houding van hun land beperkt blijft tot “morele en diplomatieke solidariteit”.
Grensoverschrijdende handel en economie
De gedeelde grens tussen Pakistan en Iran strekt zich uit over 900 kilometer. De bilaterale handel bedraagt momenteel ongeveer 3 miljard dollar (2,6 miljard euro), met ambitieuze plannen om dit in de komende jaren te verhogen tot 10 miljard dollar (8,6 miljard euro).