Oxford opent grootste Europese oplaadstation voor elektrische wagens

De Engelse stad Oxford heeft een nieuw oplaadstation voor elektrische wagens in gebruik genomen. Op de site, gelegen aan de Redbridge Park & Ride in de Engelse universiteitsstad, kunnen tegelijkertijd tweeënveertig wagens op snelladers worden aangesloten. Er is echter voldoende capaciteit beschikbaar voor het simultaan opladen van vierhonderd voertuigen.

Daarmee zou Oxford volgens de initiatiefnemers het krachtigste oplaadstation van heel Europa ter beschikking hebben. De laadinstallaties worden met elektriciteit uit hernieuwbare bronnen gevoed.

Hoogspanningsnet

Het oplaadstation in Oxford beschikt over een capaciteit van 10 megawatt. Het project is een initiatief van het energiebedrijf Pivot Power, dat twee jaar geleden door Electricité de France (EDF) werd overgenomen, in samenwerking met de Oxford City Council.

De oplaadinstallaties werden geleverd door Fastned, Tesla Superchargers en Wenea. Het initiatief kadert in de duurzame doelstellingen van de stad Oxford, die tegen eind volgend decennium klimaatneutraal wil zijn en daarvoor vervoer en verwarming op elektriciteit wil overschakelen.

In tegenstelling tot andere Britse laadstations is de site in Oxford rechtstreeks aangesloten op het hoogspanningsnet van het Britse National Grid. Een ondergrondse kabel levert een capaciteit van 10 megawatt om snel en gelijktijdig honderden elektrische voertuigen op te laden zonder het lokale elektriciteitsnetwerk extra te belasten of de uitvoering van dure upgrades te vereisen.

Het netwerk kan bovendien naar andere cruciale locaties in Oxford worden uitgebreid. Daardoor kan het in de toekomst ook mogelijk worden om onder meer op busstations, taxistandplaatsen en sites met commerciële vloten elektrische oplaadmogelijkheden aan te bieden.

Opslag

Het oplaadstation in Oxford vormt het beginpunt van een landelijk netwerk met veertig Energy Superhubs dat Pivot Power over het hele Britse grondgebied wil uitbouwen. De bouw van de volgende twee projecten – in Coventry en Sandwell, ten noordwesten van Birmingham – is inmiddels al opgestart.

De Energy Superhubs moeten uiteindelijk een belangrijke functie krijgen om de vloot elektrische wagen in het Verenigd Koninkrijk van energie te voorzien. Tegen eind volgend decennium zullen op de Britse wegen naar schatting ongeveer 36 miljoen elektrische voertuigen rondrijden.

De Energy Superhub Oxford beschikt volgens Pivot Power momenteel ook over het grootste systeem voor de opslag van hybride energie in batterijen van de hele wereld. “Deze opslagsystemen moeten lokale en nationale systemen voor het aanbod van duurzame energie ondersteunen”, zegt Matt Allen, topman van Pivot Power. “Dit moet de overstap naar duurzame energiesystemen vergemakkelijken.”

Wanneer het netwerk voltooid is, zouden de Energy Superhubs van Pivot Power tegen het midden van het volgende decennium een aandeel van bijna 10 procent moeten hebben in de infrastructuur voor de opslag aan energie die het Verenigd Koninkrijk naar verwachting nodig zal hebben.

(ns)

Meer
Auto