Oxfam: ‘500 miljoen mensen dreigen in armoede te verzeilen’

Oxfam waarschuwt voor meer dan een half miljard mensen die in armoede kunnen belanden door het coronavirus, tenzij er dringend actie wordt ondernomen. Het gaat dan specifiek over arme landen die zware economische gevolgen hebben van de Covid-19-pandemie.

De waarschuwing komt er na een onderzoek van de Verenigde Naties. Het rapport berekent de financiële en menselijke kosten van de pandemie. Daarin staat ook dat er voor het eerst in 30 jaar een toename van armoede zal plaatsvinden.

Het rapport maakt ook een schatting van de toename van het aantal mensen in armoede over de hele wereld. Het zou gaan om 400 tot 600 miljoen bijkomende mensen die in armoede dreigen te verzeilen. Daardoor komt een belangrijk VN-doel in het gedrang: om armoede tegen 2030 uit de wereld te krijgen.

Momenteel leven 3,4 miljard mensen in armoede. Na de pandemie zou meer dan de helft van de wereldbevolking in armoede kunnen leven. Dat komt neer op 3,9 miljard mensen van de 7,8 miljard. Ongeveer 40 procent van de nieuwe armen zal geconcentreerd zijn in Oost-Azië en het gebied vn de Stille Oceaan, met ongeveer een derde in zowel Sub-Sahara Afrika als Zuid-Azië.

Noodreddingspakket

Oxfam roept nu op tot een noodreddingspakket dat arme landen in staat moet stellen om geld te verstrekken aan getroffen inwoners. Kwetsbare kleine bedrijven zouden er ook van kunnen profiteren. Oxfam stelt voor om het geld te halen uit verschillende maatregelen, zoals de onmiddellijke annulering van 919 miljard euro aan schuldbetalingen en het voorzien van ten minste 919 miljard euro aan Special Drawing Rights. Dat is een vorm van internationale valuta om landen in moeilijkheden te helpen.

Het rapport komt er naar aanleiding van belangrijke bijeenkomsten van de Wereldbank, het Internationaal Monetair Fonds en de ministers van Financiën van de G20 volgende week.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.