Overlegcomité komt samen: wordt Vlaamse avondklok vervroegd?

Het Overlegcomité zit vrijdag opnieuw samen. Versoepelingen komen er alvast niet aan, maar de reisregels worden zo goed als zeker verstrengd. Experts dringen ook aan op een vroegere avondklok in Vlaanderen.

Alle coronacijfers stijgen opnieuw in ons land. Het aantal besmettingen zit al een tijd in stijgende lijn, sinds vrijdag stijgt ook het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens opnieuw.

Een goed moment voor het Overlegcomité om de coronamaatregelen opnieuw te evalueren. Om te voorkomen dat terugkerende reizigers het virus in ons land importeren lijkt het alvast zeker dat er strenger zal worden toegezien op wie terugkomt uit een rode zone. Die mensen zullen verplicht tien dagen in quarantaine moeten en zich laten testen. Nu zo goed als heel Europa rood kleurt, gaat dat over bijna alle terugkeerders.

Quarantaine op hotel

Om dat goed te kunnen controleren, zal er strenger gecontroleerd worden of het zogenaamde Passenger Locator Form is ingevuld. Luchtvaartmaatschappijen nemen geen reizigers meer mee die het formulier niet ingevuld hebben. Daarnaast wordt er over nagedacht of mensen kunnen verplicht worden om hun quarantaine uit te zitten op hotel, schrijft Het Nieuwsblad. Dat is beter te controleren dan thuis.

Maar het aantal besmettingen neemt vooral toe in Vlaanderen. In de andere regio’s klinkt het dat dat vooral komt omdat de avondklok bij ons later begint dan in Wallonië en Brussel. Wij mogen tot middernacht buiten, in Wallonië en Brussel moet iedereen vanaf 22 uur thuisblijven. En het exepertencomité onder leiding van coronacommissaris Pedro Facon wil dat graag gelijktrekken.

Kerstvakantie

Vlaanderen is daar niet ontzettend voor te vinden, maar zou het volgens De Tijd wel als ultieme noodrem op tafel willen leggen. Eerst wordt er gehoopt dat mensen de regels beter navolgen door meer controles en hogere boetes en dat de kerstvakantie, waarin de scholen dicht zijn en minder mensen werken, het tij kan keren. ‘Door onze contacten nu zo veel mogelijk te beperken kunnen we onszelf, de zorgsector en de jongeren een zeer mooi kerstcadeau geven’, zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) donderdag.

Op versoepelingen moeten we niet hopen. Daar werden duidelijke indicatoren voor afgesproken en die zijn nog niet bereikt. De geruchten dat kappers eventueel vroeger zouden openen lijken nu helemaal van tafel geveegd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20