Boetes voor lockdownfeesten verhoogd: 750 euro voor aanwezigen, 4.000 euro voor organisatoren

Er komen strengere straffen voor lockdownfeesten. Wie aanwezig is op zo’n feest krijgt voortaan een boete van 750 euro in plaats van 250 euro. Voor de organisator loopt de boete zelfs op tot 4.000 euro. Dat hebben de procureurs-generaal bekendgemaakt op een persconferentie. Daarin gaven ze ook meer uitleg over het gebruik van drones en het binnenvallen in woningen door de politie.

De laatste weken ontdekt de politie in België steeds meer lockdownfeesten. Nu de coronacijfers in ons land opnieuw beginnen stijgen, waren er dan ook meer en meer stemmen om die illegale feestjes zwaarder te bestraffen.

Minnelijke schikking of rechtbank?

Tot nu toe regelde het parket zo’n overtreding bijna altijd met een minnelijke schikking. Het gaat dan om een boete van 250 euro voor aanwezigen en 750 euro voor organisatoren. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) liet vorig weekend in De Zevende Dag al weten dat parketten de overtreders best altijd voor de rechtbank brengen.

Nu is beslist dat parketten de boete kunnen optrekken naar respectievelijk 750 en 4.000 euro. Ze kunnen ook beslissing om geen minnelijke schikking te stellen en de aanwezigen meteen voor de rechtbank te dagen. Dat laatste is eerder al beslist in Antwerpen. Daar passeren alle lockdownfeesters langs de rechtbank.

Drones en woonstbetreding

Daarnaast hebben de procureurs-generaal ook uitleg gegeven over enkele andere heikele thema’s die de laatste dagen in het nieuws kwamen. Het gaat daarbij onder andere over de inzet van drones om de coronaregels te controleren. De privacycommissie van de politie (COC) onderzocht vorige week het gebruik van drones door de politiezone CARMA in Limburg. Die wilde die namelijk inzetten op eindejaar. De procureurs-generaal hebben nu bevestigt dat het gebruik van drones om lockdownfeestjes op te sporen disproportioneel is.

Een ander thema is de woonstbetreding door de politie. De regel waarbij agenten altijd de toestemming van het parket moeten vragen voor ze een huis kunnen binnenvallen, blijft behouden.

Meer