Overlegcomité belooft één twistpunt: mondmaskers in het onderwijs

Alles wijst erop dat vrijdag geen grote verrassingen komen: de stille consensus is dat de barometer dan naar ‘oranje’ gaat, en er versoepelingen volgen. Nadat Frank Vandenbroucke (Vooruit), de minister van Volksgezondheid en notoire hardliner, al heeft aangegeven dat ook hij akkoord is, is de spanning weg.

  • Maar een ander discussiepunt duikt op: de mondmaskers. Daarvoor hield Benjamin Dalle (CD&V), de minister van Jeugd in de Vlaamse regering, gisteren in het Vlaams Parlement nog eens een fel pleidooi om die plicht af te schaffen voor jongeren. En kijk: zowat alle Vlaamse partijen volgden.
  • Want ook minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) is hevig voorstander van het schrappen van die verplichte mondmaskers, zeker in het lager onderwijs. En hij zit op één lijn met alle ministers van Onderwijs, met name Caroline Désir (PS) die in Franstalig België een belangrijke stem is.
  • Bovendien schuiven de groenen op: Ecolo heeft al heel expliciet de coronabarometer opgegeven, Groen gaat niet zo ver. Maar beide partijen willen toch versneld de maatschappij openen, en zijn gevoelig aan het menselijk aspect. Te veel studies wijzen erop dat die mondmaskers nefast zijn voor de sociale ontwikkeling van kinderen.
  • Daarbij botsen ze op de klassieke weerstand van Vandenbroucke. Die wees deze week al op de voorbeelden van Frankrijk, Oostenrijk, Spanje en Italië, waar men helemaal niet zo snel de maatregelen lost. Dat geld dus ook voor de mondmaskers.
  • De vraag is hoe lang het allemaal nog houdbaar is. Want de voorbeelden van landen als het Verenigd Koninkrijk en de VS steken de ogen uit: New York is de laatste staat die nu ook de algemene mondmaskerplicht lost in de VS.
  • Tegelijk borrelt het ongenoegen in de samenleving op. Naar gelijkenis met de truckers in Canada, kondigt men in Europa acties aan. In Frankrijk, waar blokkades van vrachtwagens regelmatig opdoken in het verleden, kondigde men acties aan in Parijs. Maar dat wordt een verhaal van hard tegen onzacht: de prefect in de Franse hoofdstad verbiedt elke actie dit weekend.
  • In Brussel zijn maandag acties aangekondigd. Afwachten of de politie in de hoofdstad alert genoeg is om een compleet infarct van het verkeer te vermijden: de Brusselse tunnels zijn bijzonder makkelijk te blokkeren door actievoerders. De politie waarschuwt alvast voor “mogelijke hinder vanaf zondag”.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.