Overleeft Coinbase de berenmarkt? Lage handelsvolumes brengen beurs in moeilijke papieren

Overleeft Coinbase de berenmarkt? Lage handelsvolumes brengen beurs in moeilijke papieren
Brian Armstrong, CEO van Coinbase | Bloomberg via Getty Images

De cryptobeurs Coinbase boekt grote verliezen nu de markten het minder goed doen.

Waarom is dit belangrijk?

De beursintroductie van Coinbase was een van de meest spraakmakende van vorig jaar. Digitale activa deden het in 2021 immers bijzonder goed en dat leverde de cryptobeurs afgelopen jaar woekerwinsten op. Maar sinds de markt in een langdurige dip terecht is gekomen, is ook de waarde van Coinbase grotendeels verdampt. De koers van het aandeel daalde dit jaar met zo'n 74 procent.

De essentie: Coinbase heeft het zwaar te verduren door een lage volatiliteit op de markt en de ineenstorting van de koers van sommige munten, staat te lezen in de Financial Times.

  • De omzet van het bedrijf bedroeg vorig kwartaal nog zo’n 576 miljoen dollar. Dat is een groot verschil tegenover de omzet van 1,2 miljard dollar die tijdens dezelfde periode vorig jaar werd geboekt.
  • De twee grootste cryptomunten – Bitcoin en Ethereum – verloren sinds het hoogtepunt vorig jaar meer dan 70 procent van hun waarde. Daardoor zijn mensen nu minder geneigd te beleggen in de digitale activa, waardoor het handelsvolume en het aantal transacties afneemt.
  • Een kleine kanttekening: hoewel de koers van Bitcoin al enkele maanden rond de 20.000 dollar schommelt, kent de munt toch een hoog handelsvolume.
  • Coinbase stuurde een brief naar de aandeelhouders waarin het de schuld stak op de lage volatiliteit binnen de wereld van digitale activa. Volgens Coinbase is een hoge volatiliteit een “sleutelelement voor het handelsvolume”. Het bedrijf noemde ook de oorlog in Oekraïne als reden voor de zwakke prestaties.

Tussen de lijnen: Coinbase vist ook in troebel water.

  • Toch is er niet enkel slecht nieuws voor het bedrijf. Een verstrakkend geldbeleid door de financiële instellingen heeft meer kansen gecreëerd voor Coinbase.
  • De cryptobeurs verdient namelijk op de USDC, een stablecoin waarvan de waarde is gekoppeld aan die van de dollar en die wordt gedekt door reserves (zoals bankdeposito’s en andere gelden).
  • Coinbase neemt een klein percentage in ontvangst wanneer de reserves worden gebruikt om de stablecoin te dekken, wat de voorbije weken het geval was door het strakke geldbeleid. Het bedrijf zegt dat het dit kwartaal 43 procent meer verdiende aan dergelijke diensten, tegenover het tweede kwartaal, staat te lezen in Barron’s.

Verkeerde inschattingen

Pijnlijk: CEO Brian Armstrong geeft toe dat de beurs “te snel” groeide.

  • Coinbase telde eind 2021 meer dan 3.700 werknemers. Door de tegenvallende cijfers ziet de cryptobeurs zich nu verplicht het personeelsbestand in te korten. Het bedrijf kondigde in juni aan meer dan 1.000 banen te schrappen.

Opvallend: Chief product officer Surojit Chatterjee zei eerder deze week af te treden.

  • “Nu is het tijd om uit de rit te stappen en op adem te komen”, klonk het in een bericht op LinkedIn. Dat zou hij doen om meer tijd te spenderen met zijn familie. Chatterjee blijft echter wel bij Coinbase, maar zal zijn werk verderzetten als adviseur van Armstrong.

(as)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.