Ondanks een gunstig jaar voor de aandelenmarkten heeft de Belgische overheid in 2024 zo’n 2,5 miljard euro verloren op de beurs. Dat komt overeen met ruim 210 euro per inwoner.
Key takeaways
- De Belgische overheid verloor dit jaar 2,51 miljard euro op de beurs.
- Het belang in Eli heeft de overheid opgezadeld met het grootste verlies. De staat verloor via die weg 1,1 miljard euro.
- Er zijn ook twee kleine lichtpuntjes: de participaties in Ageas en Euronext hebben geld in het laatje gebracht.
In het nieuws: De waarde van de beursgenoteerde overheidsparticipaties is dit jaar met 2,51 miljard euro gedaald, meldt De Tijd.
- Het gemiddelde verlies bedraagt 23 procent per aandeel. Nochtans won de Belgische index Bel20 dit jaar 14,7 procent. De wereldindex MSCI World deed er zelfs 18 procent bij.
- De Belgische overheden konden wel nog inkomsten putten uit de dividenden. Die brachten 448 miljoen euro in het laatje. Dat bedrag volstaat weliswaar niet om de koersverliezen te compenseren.
In welke bedrijven investeert de overheid?
Details: De grootste verliezen staan op conto van de gemeenten.
- Hun belang van 47 procent in Eli werd 1,1 miljard euro minder waard. De koers van de beheerder van het hoogspanningsnet zakte ruim een derde.
- Voorts verloren de gemeenten zo’n 500 euro miljoen euro door hun investeringen in Fluxys Belgium. De beheerder van het gasdistributienet speelde eveneens meer dan een derde van zijn beurswaarde kwijt.
- Ook Proximus heeft geen topjaar achter de rug. De koers van het telecombedrijf daalde in 2024 met zo’n 40 procent. Die koersdalingen zadelde de gemeenten op met een verlies van 646 miljoen euro. Beleggers vrezen voor tegenvallende omzetcijfers door de komst van een nieuwe telecomspelers. De gevestigde waarden hebben dit jaar het gezelschap gekregen van Digi.
Details (2): Ook deze overheidsinvesteringen deden het niet goed.
- De ruime koershalvering van Bpost na enkele winstwaarschuwingen kostte de staat 275 miljoen euro. Het verlies van het krantencontract heeft het postbedrijf parten gespeeld.
- De Belgische overheid stapte via haar financiële arm SFPIM eerder dit jaar in Umicore. De koers halveerde de maanden nadien.
- We mogen natuurlijk de Nationale Bank van België (NBB) niet vergeten. De koers van de monetaire instelling staat onder druk door het verstrakkende geldbeleid die de Europese Centrale Bank (ECB) de voorbije jaren heeft gevoerd. Het zijn immers de nationale monetaire instellingen die de rente moeten betalen op de tegoeden die de commerciële banken bij hen aanhouden. Die was op het hoogtepunt gestegen tot 4 procent. De rentelasten zijn dan ook fors toegenomen. Het belang van de staat in de NBB is dit jaar 32 miljoen euro minder waard geworden. Bovendien sneed de Nationale Bank twee jaar geleden 99 procent van het dividend weg.
- De participatie in BNP Paribas zadelde de overheid op met een verlies van 14 miljoen verlies.
Enkele posities kleuren groen
Maar: Sommige participaties van de overheid kleuren groen.
- De verzekeraar Ageas en effectenbeurs Euronext hebben de staatskast gespijsd met respectievelijk 84 en 156 miljoen euro.
De feestdagen zijn hier! En daarom willen we onze trouwe lezers verwennen. We maken de (nieuwe) betalende bijdrages op onze site tijdelijk gratis. Op die manier kan je meteen ook kennismaken met ons premium-aanbod. Wil je na de eindejaarsperiode blijven genieten van ons premium-aanbod? Sluit dan nu een abonnement af en geniet van een tijdelijke korting.