Monsterverlies van 3,4 miljard euro voor Nationale Bank is barslecht nieuws voor de staatskas

De Nationale Bank van België incasseerde in 2023 een verlies van bijna 3,4 miljard euro. De rode cijfers zijn vooral het gevolg van het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB), dat de NBB zelf mee vormgeeft.

Waarom is dit belangrijk?

De Nationale Bank maakt voor het tweede jaar op rij grote verliezen. Een jaar eerder kwam het verlies uit op 580 miljoen euro. De verliezen branden een gat in de reserves en deuken haar reputatie als bewaker van het financiële systeem in, zelfs al kan een centrale bank nooit failliet gaan.

De essentie: De banken mogen hun geld parkeren bij de Nationale Bank, als onderdeel van het monetaire systeem van de eurozone. Maar doordat de ECB de rente in recordtempo opschroefde om de inflatie tegen te gaan, moet de Nationale Bank veel meer rente betalen aan de banken dan enkele jaren geleden.

  • "De rentelasten op de deposito’s die de kredietinstellingen bij de Bank aanhouden, namen toe, terwijl de activa waaruit die portefeuilles bestaan en die meestal een lange looptijd hebben, b
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer