Overheid kan na zes dagen 430 miljoen euro ophalen met de staatsbons

Na zes inschrijvingsdagen hebben de staatsbons 429,5 miljoen euro opgebracht. Dat meldt het Agentschap van de Schuld. Vandaag is de laatste kans om via de deelnemende banken een deel van je spaargeld te beleggen in overheidsobligaties.

In het nieuws: De uitgifte van staatsbons op één en acht jaar heeft tot en met vrijdag 429,5 miljoen euro opgebracht.

  • De eenjarige variant gaat gepaard met een nettorendement van 2,24 procent. Via die weg hebben de Belgen al 202,1 miljoen euro miljoen toevertrouwd aan de overheid. Het gaat hier enkel over het kapitaal dat de spaarders bij de banken hebben ingetekend.
  • De achtjarige staatsbon, die gepaard gaat met een coupon van 1,96 procent netto, is minder populair. Dat schuldpapier spijsde (via de deelnemende banken) tot nu toe de staatskas met 4,6 miljoen euro.
  • Welgeteld 10.057 spaarders hebben voor een bedrag van 222,8 miljoen euro rechtstreeks op de staatsbon ingeschreven. 

Opgelet: Laatste kans om te beleggen in de staatsbons.

  • Het is niet langer mogelijk om rechtstreeks bij de schatkist in te tekenen op de staatsbons. De deadline loopt vandaag af voor wie dat doet via één van de deelnemende banken.

Alsnog populairder dan de vorige uitgifte?

Opgemerkt: We schreven na de eerste inschrijvingsdag dat deze uitgifte op het eerste gezicht minder populair zou zijn dan de vorige. Het ziet er nu naar uit dat het Agentschap van de Schuld alsnog een hoger bedrag zal ophalen.

  • Bij de vorige uitgifte stond de teller uiteindelijk op 433 miljoen euro. Dat is slechts 3,5 miljoen euro meer dan wat er bij de huidige emissie na zes dagen in de staatskas zit. Kans is groot dat de financiële instellingen vandaag voldoende zullen ophalen om dat bedrag te kloppen.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer