Over mondmaskers loopt communautaire breuklijn

Over de mondmaskers is het laatste woord nog niet gezegd. Le Soir lijst het mooi op vandaag: het lijkt erop alsof Vlaanderen er helemaal klaar mee is, maar in Franstalig België ligt dat toch fors anders.

  • Zowel bij N-VA als CD&V zijn er duidelijke stemmen om de mondmaskers op te bergen. En ook premier Alexander De Croo (Open Vld) lijkt zijn Vlaamse liberalen op dat pad te nemen: qua symboliek om de vrijheid terug te krijgen kan het tellen, het ellendige masker definitief bannen uit grote delen van de maatschappij. Zelfs Vooruit kan met de afschaffing van de verplichting leven.
  • Alleen, dat lijkt voor vrijdag, op het Overlegcomité, buiten de Franstalige partijen gerekend. Daar zijn de vaccinatiegraden lager, de ziekenhuisopnames en ook de besmettingscijfers hoger.
    • Bij Ecolo “twijfelen ze ten zeerste of het nu het juiste moment is, om zo’n barrière plots los te laten terwijl het aantal besmettingen stijgen.”
    • Bij de PS pleiten men voor “voorzichtigheid”. “We moeten niet te snel gaan, kijk onder meer naar de besmettingsgraad bij studenten in het hoger onderwijs”.
    • En ook bij de MR hetzelfde: “Het is niet omdat de vaccinaties vooruit gaan, dat we de indruk moeten geven dat we nu al helemaal beschermd zijn”. 

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20