Oudste persoon van Europa overleeft Covid-19 net voor 117e verjaardag

Een Franse zuster, tevens de oudste persoon van Europa, is enkele dagen voor haar 117e verjaardag volledig hersteld van een coronabesmetting. ‘Ik wist niet eens dat ik het had.’

Zuster André uit Toulon in Zuid-Frankrijk is voor zover bekend de oudste persoon van Europa. En volgens de Gerontology Research Group is ze de op één na oudste levende persoon ter wereld. 

Op 16 januari testte ze positief op het coronavirus maar vertoonde geen symptomen. Ze ging in quarantaine in het woonzorgcentrum waar ze verblijft en amper drie weken later is ze volledig hersteld. Aan de Franse krant Var-Matin vertelt de zuster dat ze niet eens doorhad dat ze besmet was. 

Zuster André, die blind is en een rolstoel nodig heeft, verheugt zich nu op het vieren van haar 117e verjaardag, die ze donderdag noodgedwongen in beperkte kring viert. 

‘Niet bang’

‘Ze heeft heel veel geluk gehad’, zegt David Tavella van het woonzorgcentrum Sainte Catherine Labouré aan Var Matin. ‘Ze stelde mij geen vragen over haar gezondheid, maar wel over wat ze gewoon was. Ze wilde bijvoorbeeld weten of haar eet- en slaaproutines nu zouden veranderen. Ze was niet bang voor de ziekte. Integendeel, ze was erg bezorgd om de andere bewoners.’

Op de vraag van de Franse omroep BFM of ze bang geweest was van haar besmetting, antwoordde zuster André: ‘Nee, ik was niet bang, want ik was niet bang om te sterven. Ik ben blij om bij jullie te zijn, maar ik zou ergens anders willen zijn – bij mijn grote broer, en mijn grootvader en mijn grootmoeder.’

Zuster André werd op 11 februari 1904 geboren als Lucile Randon in Alès in het zuiden van Frankrijk. Ze herinnert zich haar twee broers die terugkeerden uit de Eerste Wereldoorlog in 1918, van wie één zwaargewond was. Als eerbetoon voor haar gewonde oudere broer nam later ze de naam André. 

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20