Is het reumamedicijn uit Israël de oplossing voor Covid-19?

Een Israëlisch ziekenhuis heeft een reumamedicijn getest op een dertigtal coronapatiënten. Die herstelden allemaal vlot van de ziekte. Luidt dat het einde van corona in?

De vaccinaties tegen Covid-19 worden wereldwijd uitgerold, maar momenteel worden er nog steeds heel wat mensen ziek. Een medicijn is dus nog steeds welkom. In Israël testte een ziekenhuis EXO-CD24, een reumamedicijn. Alle patiënten genazen, maar is het nu ook echt een wondermiddel.

Wondermiddel? Toch nog niet

Eerst even de dingen in perspectief plaatsen: het gaat om een onderzoek bij 30 patiënten. 29 ervan waren binnen de drie tot vier dagen genezen, 1 deed er wat langer over. Het gaat om een puffer, die vijf dagen toegediend moet worden. Er zouden geen bijwerkingen zijn.

Dat reumamedicatie schijnt te helpen, wordt in heel wat ziekenhuizen over de hele wereld getest, onder meer in Utrecht. Covid-19 is namelijk vaak dodelijk door de cytokinestorm. Dat is een overreactie van het immuunsysteem op het virus.

Cytokinestorm tegenhouden

De eiwitten in EXO-CD24 zorgen ervoor dat die cytokinestorm niet op gang komt, of gaat liggen, dat is tenminste de hypothese. In ons eigen land wordt er overigens een vergelijkbaar medicijn getest. Het moet voor gebruik bij Covid-patiënten nog goedgekeurd worden door het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA.

Het EMA is erg voorzichtig met het toestaan van medicatie. Zo was er eerst het coronamedicijn van Gilead, remdesivir. Dat bleek een maand na goedkeuring helemaal niet zo goed te werken als verwacht. Op dat moment had de Amerikaanse president Donald Trump het zelfs al toegediend te kregen.

Geen controlegroep

Experts roepen dan ook op om niet te enthousiast te worden over EXO-CD24. Het gaat om een erg klein onderzoek, zonder controlegroep en dus zijn de resultaten veelbelovend, maar zeker niet sluitend. Dat bevestigt ook professor Brecht Lambrecht, longarts aan het UZ Gent, bij Radio 2.

‘Wij hebben hier een gelijkaardig medicijn met lukine in ontwikkeling. Dat bestaat al maar moet nog goedgekeurd worden als behandeling voor corona,’ zegt hij. Over EXO-CD24 zegt hij: ‘Ze hebben jammer genoeg geen controlegroep aangemaakt.’

‘Er is ook al reumamedicatie op de markt dat geschikt is als behandeling tegen corona. In Engeland gebruikt men het al. Ook al ligt het bij de apothekers klaar in hun lades, hier moeten we wachten op de goedkeuring van de Europese Geneesmiddelencommissie. Er is al een mooie studie over gemaakt in Utrecht en ook bij ons willen we het testen.’

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20