‘Apple Watch kan Covid-19 opsporen voor eerste symptomen opduiken’

De bekende smartwatch van Apple kan een positieve Covid-19-diagnose stellen tot een week voor het virus detecteerbaar is met de huidige PCR-tests. Dat schrijven Amerikaanse wetenschappers in het vaktijdschrift Journal of Medical Internet Research

Onderzoekers van de Mount Sinai School of Medicine in New York gebruikten een Apple Watch samen met een speciale iPhone-app om data te verzamelen van deelnemers. Die laatsten moesten het smartwatch gedurende de studieperiode dragen en de app downloaden om data te verzamelen, en ook een dagelijkse enquête invullen over mogelijke Covid-19-symptomen en stress.

Hartslag

Tussen april en september verzamelden de onderzoekers gegevens via honderden gezondheidswerkers die deelnamen aan de studie. Daarbij keken ze vooral naar de hartslag, een belangrijke indicator van de belasting van het zenuwstelsel. Daarnaast werden de gerapporteerde symptomen in het oog gehouden die op Covid-19 kunnen wijzen, zoals koorts, een droge hoest en het verlies van geur- en smaakzin.

Op die manier konden de onderzoekers niet alleen coronabesmettingen voorspellen tot een week voor de PCR-tests hun diagnose bevestigde, maar ze toonden ook aan dat de hartslagpatronen van de deelnemers relatief snel normaliseerden na hun diagnose en terug normaal werden één tot twee weken nadat ze positief getest hadden. 

Veilige afstand

De auteurs suggereren dat de Apple Watch in de praktijk gebruikt zou kunnen worden om te helpen anticiperen op een mogelijke coronabesmetting en om mensen vroegtijdig te isoleren. 

Een belangrijk voordeel van de smartwatch is dat alles vanop afstand kan vastgesteld worden, waardoor zorgverleners een besmetting sneller kunnen opsporen zonder fysiek aanwezig te zijn of zonder een uitstrijkje te maken. Dat kan vooral nuttig zijn in situaties of gebieden met een hoog besmettingsrisico. 

Het onderzoek loopt nog en zal worden uitgebreid om te kijken naar wat wearables zoals de Apple Watch en hun sensoren ons nog meer kunnen vertellen over andere effecten van Covid-19 op de gezondheid van zorgmedewerkers. Er zal daarbij ook gekeken worden naar de effecten van slaap en fysieke activiteit.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20