Oscars voor het eerst sinds 1969 niet op het scherm in Hongkong

De Oscaruitreiking zal voor het eerst in meer dan een halve eeuw niet in Hongkong worden uitgezonden. Dat bevestigt de lokale omroep aldaar. 

Voor het eerst sinds 1969 zullen filmliefhebbers in Hongkong niet kunnen meegenieten van de uitreiking van de zowat belangrijkste filmprijzen ter wereld. Het in Hongkong gevestigde Television Broadcasts Limited (TVB), dat de Oscars naar jaarlijkse gewoonte voor zich neemt, heeft aangekondigd de ceremonie volgende maand niet uit te zenden. 

‘Het was een puur commerciële beslissing om ons dit jaar niet bezig te houden met de Oscars’, zei een woordvoerder van TVB daarover aan Agence France Presse (AFP). 

Documentaire over betogingen

Eerder deze maand berichtte Bloomberg dat de propaganda-afdeling van de Chinese Communistische Partij alle door de staat gecontroleerde media had opgedragen om de ceremonie niet live uit te zenden en de prijsuitreikingen te bagatelliseren. 

De reden daarvoor ligt voor de hand: ‘Do Not Split’, een documentaire over de prodemocratische protesten van 2019 in Hongkong werd dit jaar genomineerd voor beste korte documentaire. Daarnaast haalde de Chinese regisseur Chloé Zhao vier nominaties binnen voor ‘Nomadland’, tevens de winnaar van de Gouden Leeuw in Venetië. 

Zhao werd door de Chinese pers aanvankelijk geprezen omdat ze eerder deze maand als eerste Aziatische vrouw de Golden Globe voor beste regisseur won voor diezelfde film. Maar onlangs werd ze op sociale media fel bekritiseerd vanwege een interview uit 2013 waarin ze China zou hebben omschreven als ‘een plaats vol leugens.’

Of de Chinese staatsomroep CCTV de prijsuitreiking zal uitzenden, is nog niet bekend. 

Kieshervorming Hongkong

Eerder deze maand hebben afgevaardigden van het Chinese Volkscongres nog groen licht gegeven voor een omstreden kieshervorming in Hongkong. De hervorming moet ertoe leiden dat Hongkong enkel nog door ‘patriotten’ kan worden geregeerd.

Na de invoering van de omstreden nationale veiligheidswet vorig jaar betekent de kieshervorming een nieuwe slag voor de democratische rechten in Hongkong.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20