In financieel opzicht maakt het winnen van een Oscar – of zelfs nog maar een nominatie – een enorm verschil

Zondag worden in Los Angeles voor de 92ste keer de Oscars uitgereikt. De Academy of Motion Picture Arts and Sciences beloont zijn acterende elite al meer dan 9 decennia lang met de bekende statuette, een ogenschijnlijk gouden beeldje, dat er geen is. 

De Oscar is van brons gemaakt en overgoten met een laagje 24-karaats goud. Die goudlaag bevat niet meer dan 0,08 kubieke cm goud. Een hoeveelheid vergelijkbaar met 1/500ste deel van… een golfbal. Omdat de waarde van goud fluctueert, is ook de waarde van de hoeveelheid goud die in elke Oscar zit verschillend. Maar berekeningen over de waarde van het goud dat in elk beeldje zit, komen zelden boven de 700 euro uit.

Oscar is nog 1 dollar waard

Sinds 1950 kunnen aan lager wal geraakte acteurs hun Oscar zelfs niet meer te gelde maken. Sinds er een zwarte markt in de beeldjes is ontstaan laat de Academy de winnaars een papier ondertekenen waarin te lezen staat dat wie zijn Oscar verkopen wil, hem verplicht eerst aan de Academy moet aanbieden tegen de kokette som van… 1 dollar. Een gouden zet als het ware, want in 1999 betaalde wijlen Michael Jackson nog anderhalf miljoen dollar voor de Oscar die in 1940 ‘Gone with the Wind’ had beloond als Beste Film.

De Oscaruitreiking draait naast glamour en beroemdheden vooral om geld. De filmstudio’s geven gemiddeld 5 tot 8 miljoen dollar uit om hun Oscarambities te ondersteunen. Netflix zou dit jaar volgens de Wall Street Journal in totaal zelfs 100 miljoen dollar hebben uitgegeven om zijn films aan een Oscar te helpen. De videostreamingdienst heeft in totaal 24 nominaties, waaronder de kaskrakers ‘The Irishman’, ‘The two Popes’ en ‘Marriage Story’.

Winnen van een Oscar maakt een enorm verschil

In financieel opzicht maakt het winnen van een Oscar – of zelfs nog maar een nominatie – een enorm verschil op de kijkcijfers. Toen in 2009 ‘Slumdog Millionnaire’ werd genomineerd, ging de ticketverkoop in de VS 200% hoger. Genomineerde films blijven doorgaans ook langer in de cinemazalen spelen. Toch maken de Oscars niet alle verschil: van de 50 meest bezochte films aller tijden wonnen er maar drie de Oscar voor de Beste Film: ‘Titanic’, ‘Forrest Gump’ en ‘Lord of the Rings: The Return of the King’.

Wie het evenement ‘live’ wil meemaken is kansloos, tenzij hij of zij een van de genomineerden kent. Het magazine Vanity Fair verkocht vorig jaar nog wel een aantal duotickets. Voor de bagatel van… 75.000 dollar.

Meer