Origineel olympisch manifest breekt record voor sportmemorabilia op veiling in New York

De stichtende visie van Pierre de Coubertin brengt 8,8 miljoen dollar op.

Het originele olympisch manifest waaruit de moderne Olympische Spelen zijn ontstaan, heeft woensdag op een veiling in New York 8,8 miljoen dollar opgebracht. Veilinghuis Sotheby’s schatte de opbrengst eerder op zo’n anderhalf miljoen dollar.

Het manifest is een speech waarin de Franse aristocraat een pleidooi houdt om de Olympische Spelen uit de klassieke oudheid nieuw leven in te blazen. In de tekst beargumenteert De Coubertin vurig dat atletische uitdagingen voordelen heeft voor zowel individuen als de maatschappij in haar geheel. Hij wilde dat alle naties ter wereld zich met elkaar meeten, zonder ten oorlog te trekken. ‘Het was boven alles een manier om wereldvrede te promoten’, zei Richard Austin, het hoofd van Sotheby’s mansucriptendepartment aan Reuters.

‘Het was boven alles een manier om wereldvrede te promoten’

Richard Austin, expert manuscripten voor Sotheby’s

Het document werd in 1892 opgesteld. Twee jaar na publicatie van het manifest richtte De Coubertin het Internationaal Olympisch Comité op en in 1896 vonden de eerste moderne Spelen plaats in Athene.

De koper verkoos om anoniem te blijven. Nooit eerder werd er zo veel geld betaald voor een historisch sportstuk. Daarmee werd het record gebroken dat in juni dit jaar werd gevestigd. Toen werd een wedstrijdshirt van de Amerikaanse honkballegende Babde Ruth werd geveild voor 5,6 miljoen dollar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20