Hongarije zal de met Russisch geld gefinancierde uitbreiding van zijn enige kerncentrale niet opschorten. Dat antwoordde Hongaars premier Viktor Orbán zondag op een vraag van de oppositie. Het nieuws werd opgepikt door persagentschap Bloomberg.
Hongarije steunt alle sancties tegen Rusland die op het niveau van de Europese Unie (EU) zijn overeengekomen. Maar de regering van het Centraal-Europese land wil geen hogere prijs betalen dan nodig is voor de Russische invasie in Oekraïne – vooral niet als het om zijn energiesector gaat. Dat zei Orbán zondag in een interview met zijn openbare omroep.
Het Russische Rosatom, een staatsbedrijf opgericht door Poetin himself, is bezig met een 12,5 miljard euro kostende uitbreiding van de kerncentrale in het Hongaarse Paks.
Hongarije heeft vier nucleaire eenheden in Paks, dat 100 kilometer ten zuiden van Boedapest ligt. Dit zijn VVER-440 drukwaterreactoren van Russische makelij, die tussen 1982 en 1987 zijn opgestart.
Russisch staatslening van 10 miljard euro
Het Hongaarse ministerie van Financiën liet in mei vorig jaar nog weten de Russische lening voor het project pas terug te betalen in 2031, volgens World Nuclear News. Dat is vijf jaar later dan oorspronkelijk overeengekomen.
Rusland en Hongarije ondertekenden begin 2014 een intergouvernementele overeenkomst. Deze bepaalde dat Russische bedrijven en hun internationale onderaannemers twee VVER-1200-reactoren aan de Paks-site mochten leveren. De deal behelsde ook de Russische staatslening van maximaal 10 miljard euro om 80 procent van het project te financieren.
Het ministerie zei vorig jaar dat een nieuwe regeling nodig was vanwege de tijd die verloren was gegaan aan staatssteunonderzoeken naar het project door de Europese Commissie. In maart 2017 concludeerde de Commissie dat zij financiële steun voor het project kon goedkeuren omdat Hongarije zijn best had gedaan om “concurrentieverstoringen te beperken”.
Geen militaire hulp voor Oekraïne
Orbán haalde in het interview ook nog eens aan dat zijn regering geen dodelijke wapens zal leveren aan Oekraïne, noch zal het de doorvoer van strijdtuig over zijn grondgebied toestaan. Het Centraal-Europese land neemt wel 100.000 Oekraïense vluchtelingen op.
(lp)