Oraclebaas Larry Ellison, de vriend van Trump die TikTok binnenrijft

De schatrijke techlegende Larry Ellison is inmiddels 76 jaar, maar is nog steeds bij de pinken om een grote deal binnen te halen. ‘Zijn’ Oracle lijkt de Amerikaanse partner van de razend populaire tienerapp TikTok te gaan worden, en niet Microsoft. Dat Ellison goede maatjes is met president Trump, zal niet in zijn nadeel gespeeld hebben.

De tijd lijkt nauwelijks vat te hebben op IT-veteraan Larry Ellison, de stichter van Oracle die een jaar of tien ouder is dan Bill Gates, de costichter van dat andere grote softwarebedrijf, Microsoft. Niet alleen laat Ellison zich graag zien met mooie jonge vrouwen in zijn buurt, hij blijft de vinger aan de pols houden van nieuwe technologie. Zo is hij een grootaandeelhouder en bestuurslid van e-automaker Tesla.

Zijn vermogen wordt geschat op 67 miljard dollar, goed voor een elfde plaats op de miljardairslijst van Bloomberg. Maar aan rentenieren denkt hij niet. Bij Oracle, de software-ontwikkelaar die hij in 1977 mee oprichtte, heeft hij als uitvoerend voorzitter nog steeds een stevige vinger in de pap bij grote beslissingen.

Techdeal van het jaar

Oracle is als databasebeheerder en aanbieder van clouddiensten veel minder bekend bij het grote publiek dan Microsoft. Toch lijkt het bedrijf van Ellison dicht bij een van dé techdeals van het jaar te staan, nadat Microsoft officieel de handdoek in de ring gooide. Niet lijkt niets nog een samenwerking tussen Oracle en de tienerapp TikTok, eigendom van het Chinese ByteDance, in de weg te staan.

Of Oracle TikToks Amerikaanse activiteiten volledig zal overnemen, is op dit moment niet duidelijk. Mogelijk zal het gaan om een diepgaande technologische alliantie, waarbij Oracle de gebruikersgegevens van de 100 miljoen Amerikaanse TikTok-gebruikers gaan beheren via zijn clouddiensten.

De factor Trump

Waarom haalde Oracle het van Microsoft? Of er een direct verband is, zal nog moeten blijken, maar veel waarnemers wijzen op de goede band tussen Ellison en Amerikaans president Donald Trump, een generatiegenoot.

Trump ligt aan de basis van de maneuvers rond TikTok USA. De populaire filmpjesapp verzamelt volgens hem te veel data van zijn gebruikers en die data zou in handen van de Chinese overheid kunnen vallen. De president beval daarom per decreet dat TikTok half september verboden wordt in de VS, tenzij de Amerikaanse tak dan in Amerikaanse handen is. Die deadline loopt morgen af.

Inzamelactie

Ellison is een van de weinige grote zakenlieden uit het techwalhalla Silicon Valley die Trump openlijk steunt. De miljardair heeft vanuit zijn landgoed eerder zelfs een geldinzamelingsactie georganiseerd voor de Amerikaanse president.

Trump zelf verklaarde een kleine maand geleden een eventueel overnamebod van Oracle op de Amerikaanse tak van TikTok te zullen steunen. ‘Ik denk dat de eigenaar een formidabel type is. Ik denk dat Oracle zeker in staat is dat te beheren’, verklaarde de president.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20