Opvallend voorstel van Janet Yellen om de inflatie te bedwingen: “Verlaag importheffingen op Chinese producten”

Janet Yellen, de Amerikaanse minister van Financiën, stelt voor om de importheffingen op de Chinese producten te verlagen. Ze heeft het daarbij specifiek over de tarieven die de voormalige president Donald Trump tijdens zijn regeerperiode heeft verhoogd.

Tijdens de conferentie Reuters Next zei Yellen dat importtarieven tot 25 procent op Chinese producten bijdragen tot de hoge inflatie in de Verenigde Staten. De vorige president heeft die tarieven tijdens zijn regeerperiode verhoogd. “En de tarieven die Trump heeft ingevoerd, veroorzaken soms problemen zonder dat er een echte strategische rechtvaardiging voor is,” voegde zij eraan toe. De inflatie in de VS kwam in oktober uit op maar liefst 6,2 procent, het hoogste peil in 30 jaar.

Uitzonderingen importtarieven

De importheffing was tot en met eind 2020 niet van toepassing op een selectie Chinese producten. De Amerikaanse handelsgezant Katherine Tai heeft een nieuw, gericht proces van vrijstellingen opgestart als onderdeel van haar besprekingen met Chinese functionarissen over de “fase 1”-handelsovereenkomst die begin 2020 is ondertekend.

Volgens Yellen is een lijst van producten die vrijgesteld worden van een importbelasting één van de stappen waarmee de regering-Biden de prijsdruk wil verlichten. De regering wil onder meer ook samenwerken met havens en particuliere bedrijven om de aanvoerketens te deblokkeren en producten naar de consument te laten stromen.

Prijsdruk verlichten

“Dit is een proces waardoor tarieven kunnen worden verlaagd. En ik denk dat dat nuttig kan zijn,” zei ze over het proces om tot lagere importtarieven te komen. “Nogmaals, het is geen revolutionaire beslissing. Maar dit zijn dingen die we doen om te proberen deze prijsdruk te verlichten.”

Yellen zei ook dat er momenteel geen bezoek aan China op haar agenda staat. Ze verwacht wel dat ze met haar Chinese ambtgenoot Liu He gesprekken kan blijven voeren over allerhande economische kwesties, waaronder de inspanningen van het land om zijn economie meer in de richting van persoonlijke consumptie te sturen.

Ook de Federal Reserve lijkt een versnelling hoger te willen schakelen om de inflatie te bedwingen. Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, zei dinsdag dat het opkoopprogramma mogelijk enkele maanden vroeger dan verwacht stopgezet kan worden. Hij voegde er ook aan toe dat hij niet langer over een “tijdelijke inflatieopstoot” zal spreken.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20