Opvallend: uitbater moet huur niet betalen omdat winkel gesloten is door coronamaatregelen

In Brussel heeft de uitbater van een Di-winkel gelijk gekregen van de rechtbank. De man weigerde huur te betalen omdat zijn winkel moest sluiten door de coronamaatregelen.

Het is op zijn minst opvallend te noemen. De eigenaar van een Di-winkel -een keten in verzorgingsproducten uit Etterbeek – trok naar het vredegerecht na de eerste lockdown. Hij had op dat moment de huur voor het pand niet betaald, en moet dat ook niet meer doen. De rechtbank volgt namelijk zijn redenering.

Functie van het pand verdwijnt

‘De vrederechter in Etterbeek heeft iedereen eraan herinnerd dat het de verplichting van de eigenaar is om zijn pand ter beschikking te stellen in overeenstemming met het commerciële doel van de huurder’, legt Lionel Evrard, advocaat van de winkel, uit bij RTBF. ‘Maar door de maatregelen van de overheid is de verhuurder van deze verplichting ontheven, en de huurder dus ook van zijn verplichting tot betalen.’

Vervelend, maar correct dus. Volgens de wet mag de eigenaar geen pand verhuren dat niet voor de bestemming gebruikt kan worden. Aangezien de winkel niet open mag gaan door de coronamaatregelen, moet de man zijn huur inderdaad niet meer neertellen.

Cassatie

Volgens experts moeten we nog niet meteen vrezen voor een vlaag aan handelszaken die hun huur niet betalen door de tweede coronagolf. Al zou de zaak in theorie wel een precedent kunnen scheppen. Zo’n vaart zal het wellicht nog niet lopen. Mocht het Hof van Cassatie de uitspraak bevestigen, dan spreken we over een andere situatie. Overigens is het een zaak om uw huur niet betaald te hebben, die terugvragen als die reeds betaald is, wordt een stuk moeilijker.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20